FOTO&VIDEO/ Prvi vjetropark Elektropriverede BiH

Završeni radovi na Vjetroelektrani Podveležje! Džaferović: 'Poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju'

Biznis Klub01.03.21, 16:23h

Završeni radovi na Vjetroelektrani Podveležje! Džaferović: 'Poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju'
Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar, naglasio je Džaferović

 

Svečanom ceremonijom u ponedjeljak je ozvaničen završetak radova na Vjetroelektrani "Podveležje 1", prvom vjetroparku Elektropriverede BiH, a svečanosti su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

 

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

 

vjetroelektrana-podvelezje-vjetrenjaca

 

Napomenuo je kako je BiH država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno.

 

Nažalost, dodao je, ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni.

 

- Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane - kazao je Džaferović te pritom istakao kako ga posebno raduje i čini ponosnim činjenica da je ovaj projekt završen upravo na Dan nezavisnosti BiH.

 

vjetroelektrana-podvelezje-dzaferovic

 

Istakao je da energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije, predstavlja izuzetno važno državno pitanje.

 

- Zato me iznimno raduje što je ovaj projekt samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine. Ogroman je značaj koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već sama njegova izgradnja predstavljala je izuzetnu investiciju - kazao je član Predsjedništva BiH.

 

Govoreći nadalje o značajkama samog vjetroparka, napomenuo je kako su fascinantni podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. te o smanjenju emisija CO2.

 

- Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar - naglasio je Džaferović i dodao da je ovo prvi veliki projekt Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije.

 

dzaferovic-komsic

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je upozorio na važnost jačanja energetskih kapaciteta BiH, naglasivši kako su našoj zemlji potrebni alternativni izvori energije kako bi polako u potpunosti prelazili s fosilnih goriva na čistu energiju.

 

- Ovo je prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja naš doprinos ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici i naš doprinos paketu 'Čista zelena energija za sve Europljane' - kazao je u svom obraćanju član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

 

elektroprivreda-bih-vjetroelektrana-podvelezje

 

Vjetroelektrana Podveležje, instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

 

 

(FENA/Foto: Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!