Bivši lider stranke za BiH ostaje pri svom stavu

Silajdžić odgovorio Lagumdžiji: Ja sam spasio BiH! Optužbu da sam srušio Aprilski paket doživljavam kao kompliment

Front26.01.21, 09:26h

Silajdžić odgovorio Lagumdžiji: Ja sam spasio BiH! Optužbu da sam srušio Aprilski paket doživljavam kao kompliment
Bivši lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, napisao je Facebooku kako je prije 15 godina nekadašnji lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić srušio “Aprilski paket” i odveo BiH u doboku krizu

 


Bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija prokomentirao je jučer ponovno protivljenje Harisa Silajdžića Aprilskom paketu ustavnih promjena. Lagumdžija je kazao da je rušenjem Aprilskog paketa načinjena velika šteta našoj državi, no Silajdžić tvrdi suprotno: Da je spasio BiH.

 

Poznati stavovi

 

– Politikanti misle da me optužuju tvrdnjom da sam ja srušio Aprilski paket. Svi oni koji su pročitali sadržaj Aprilskog paketa znaju da je njihova optužba meni kompliment. Poznati su moji stavovi o Aprilskom paketu, ali ja o njemu nisam glasao u Parlamentu BiH. Protiv usvajanja Aprilskog paketa glasali su poslanici, poput rahmetli Nijaza Durakovića, Azre Hadžiahmetović, Beriza Belkića, Mehmeda Žilića… Zar neko stvarno misli da bi oni mogli glasati ispunjavajući moje želje, a ne slušajući vlastitu savjest? I ja i ovi poslanici su mogli osigurati različite domaće i međunarodne sinekure i funkcije da su bili spremni prihvatiti kao normalnu poziciju po kojoj 23% poslanika iz jednog entiteta mogu blokirati svaku odluku, pa čak i od države Bosne i Hercegovine napraviti teritoriju bez ijednog državnog organa – Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. E, upravo tu je mogućnost pružao Aprilski paket, koji nije usvojen zahvaljujući glasovima onih poslanika kojima je interes države Bosne i Hercegovine bio važniji od njihovih vlastitih interesa. Uostalom, nisu li tokom ‘Butmirskog procesa’ oni političari koji su glasali za Aprilski paket odlučno izjavili da im je on neprihvatljiv, zahtijevajući njegovu promjenu i nazivajući ga ‘Aprilski paket plus’? – kazao je Silajdžić.  

 

Bivši lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, napisao je Facebooku kako je prije 15 godina nekadašnji lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić srušio “Aprilski paket” i odveo BiH u doboku krizu.

 

Vitalni nacionalni interes

 

– Prije 15 godina dr. Haris Silajdžić se ‘vratio’ na domaću političku scenu rušenjem već dogovorenog ‘Aprilskog paketa’ ustavnih promjena na obećanju da će ukinuti tzv. entitetsko glasanje sa sloganom ‘Bosna i Hercegovina bez entiteta’. Nažalost, do danas se to nije desilo. Entitesko glasanje, uvedeno Dejtonskim Ustavom 1995. godine, umjesto ukidanja, obaranjem ‘Aprilskog paketa’ je samo dodatno ojačano zbog radikalizacije političke scene. Nema potrebe ovom prilikom detaljno govoriti kako smo time ostali bez niza ustavnih promjena koje su jačale državu, a o kojima danas neće ni da razgovaraju oni koji su tada na to pristajali. Kao ilustraciju ustavnih promjena, koje su srušene, mogu navesti samo tzv. ‘Evropsku klauzulu’ koja je državi davala nadležnost da donosi sve zakone na ‘Evropskom putu’ što je sada samo mislena imenica, jer većinu tih nadležnosti imaju entiteti i kantoni. Aprilski paket je sadržavao i radikalno redefinisanje Doma naroda koji se bira od strane Predstavničkog doma Parlamenta BiH i u nadležnost su mu samo pitanja koja spadaju u domen vitalnog nacionalnog interesa. Država dobija Predsjednika i Vladu Bosne i Hercegovine po ugledu na Njemačku… – naveo je Lagumdžija.

 

 

(Pressmedia.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 91

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još