Reakcija bivšeg lidera SDP-a

Lagumdžija o Aprilskom paketu: Očekujem od Silajdžića da nam osigura ono što je obećao prije 15 godina

Front25.01.21, 10:27h

Lagumdžija o Aprilskom paketu: Očekujem od Silajdžića da nam osigura ono što je obećao prije 15 godina
Na sceni je populističko licitiranje američkim inicijativama naveo je Lagumdžija

 

Biviš ministar vanjskih poslova BiH i nekadašnji lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija oglasio se Facebooku nakon što se posljednjih dana u javnosti opet tematizirao takozvani Aprilski paket, a nakon gostovanja na Face TV bivšeg predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

 

Upravo je Silajdžić zaustavio osvajanje Aprilskog paketa te najavio da će to ponovo uraditi. Lagumdžijinu reakciju prenosimo u cijelosti:

 

Bauk Aprilskog paketa širi se Bosnom i Hercegovinom.

 

Prije 15 godina  dr. Haris Silajdžić se „vratio“ na domaću političku scenu rušenjem već dogovorenog Aprilskog paketa ustavnih promjena na obećanju da će ukinuti tzv. entitetsko glasanje sa sloganom „Bosna i Hercegovina bez entiteta“. Na žalost, do danas se to nije desilo.

 

Entitetsko glasanje, uvedeno Dejtonskim Ustavom 1995. god., umjesto ukidanja, obaranjem Aprilskog paketa je samo dodatno ojačano zbog radikalizacije političke scene. Nema potrebe ovom prilikom detaljno govoriti kako smo time ostali bez niza ustavnih promjena koje su jačale državu, a o kojima danas neće ni da razgovaraju oni koji su tada na to pristajali.

 

Kao ilustraciju ustavnih promjena, koje su srušene, mogu navesti samo tzv. „Evropsku klauzulu“  koja je državi davala nadležnost da donosi sve zakone na „Evropskom putu“ što je sada samo mislena imenica, jer većinu tih nadležnosti imaju entiteti i kantoni. Aprilski paket je sadržavao i radikalno redefinisanje Doma naroda koji se bira od strane Predstavničkog doma Parlamenta BiH i u nadležnost su mu samo  pitanja koja spadaju u domen vitalnog nacionalnog interesa. Država dobija Predsjednika i Vladu Bosne i Hercegovine po ugledu na Njemačku...

 

Podsjećanja radi, Aprilski paket je srušen od strane Stranke za BiH u saradnji sa tri „nezavisna poslanika“, zajedno sa HDZ-om 1990 pod pokroviteljstvom Ive Sanadera i Šešeljevom Radikalnom strankom koja je tada imala poslanika u državnom Parlamentu. Na drugoj strani su bile druge političke partije uz pokroviteljstvo SAD i EU.

 

Gdje smo danas?

 

Umjesto da izbor Džo Bajdena, dokazanog prijatelja naše države i građana, bude poziv liderima, koji imaju moć ili potrebni kapacitet, da se konsolidiraju, uozbilje i otvore ozbiljan dijalog, na scenu stupa populističko i površno licitiranje sa američkim inicijativama i planovima koje ni sama nova američka administracija još uvijek nije sklopila.

 

Izetbegović, ničim izazvan, uvodi u priču podršku Aprilskom paketu uključujući i „moguće male izmjene“. Na stolu još uvijek stoji i Komšićeva „ponuda“ da je on spreman da ode iz politike ako mu se izađe u susret i ojača država usvajanjem „Aprilskog paketa“.

 

- Aprilski paket ustavnih promjena neće proći! Ja ću se lično angažovati da to zaustavim - odjednom izjavljuje Silajdžić, januara 2021., kao da su taj paket neidentifikovani Amerikanci nam isporučili prije vakcinacije.

 

Odmah potom Božo Ljubić se prvi javlja u medijima, kako bi ponovo „nabio nogom“  prijedlog Izetbegovića i nepostojećih Amerikanaca. Ovaj put kao zastupnik Hrvatskog Sabora, kao čovjek koji je sa Silajdžićem i vojvodom Blagojevićem, u to doba poslanikom u Parlamentu BiH, 2006. godine srušio Aprilski paket.

 

Pitanje je dana kada će Čović krenuti Ljubićevim stopama i to nam i sam saopštiti. Uskoro će nas i Dodik obavijestiti da se još jednom zahvaljuje onima koji su 2006. srušili Aprilski paket, dok je on još glumio „Američkog igrača“, ali da se i ovaj put zahvaljuje Silajdžiću, te da će se i on ovaj put lično angažovati da nam se ne ponovi voz koji je prošao prije 15 godina.

 

Nadam se da nisam naivan ako priznam da me ohrabrila Silajdžićeva samouvjerenost da će on „svom prijatelju Bajdenu objasniti šta treba da radi“ te da zaboravi Aprilski paket i da nam ukine entitetsko glasanje.

 

Umjesto da lamentiram nad neispunjenim obećanjima, propuštenim prilikama i godinama upropaštenim padom Aprilskog paketa, umjesto da se „obračunavam“ sa nepostojećim novim američkim Aprilskim paketom, očekujem od Silajdžića da nam on i njegovi prijatelji za početak obezbjede ono što nam je obećao prije 15 godina.

 

Za to ima moju punu podršku narednih godinu dana - naveo je Lagumdžija.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 96

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još