Hoće li Vlada FBiH dati saglasnost

Poništen ugovor o prodaji Doma penzionera, u igri novi kupac: Evo koji sarajevski biznismen ga želi kupiti i šta planira graditi

Biznis Klub13.01.21, 21:00h

Poništen ugovor o prodaji Doma penzionera, u igri novi kupac: Evo koji sarajevski biznismen ga želi kupiti i šta planira graditi
Ugovor je automatizmom raskinut 31.12.2020. iz razloga jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze, rekli su iz Zavoda

 

Iako je Dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem prodat prije više od godinu kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM, zaključno s posljednjim danom prošle godine ugovor o prodaji je poništen.

 

To je za BiznisInfo potvrđeno i u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

– Ugovor je automatizmom raskinut 31.12.2020. iz razloga jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze – rečeno je iz Zavoda na naš upit.

 

Naime, kupac koji je za učešće u postupku prodaje uplatio depozit od 1,3 miliona KM, što je deset posto od ukupne prodajne cijene, do roka preciziranog ugovorom nije na račun Zavoda koji je vlasnik objekta uplatio ostatak novca.

 

Ponuda upućena Zavodu

 

Međutim, u međuvremenu je novi kupac na adresu Zavoda uputio ponudu za kupovinu ovog objekta uz tvrdnju da je spreman kupovinu izvršiti po cijeni po kojoj je objekat i prodat.

 

Riječ je o sarajevskom biznismenu Nerminu Hubiću koji na mjestu Doma penzionera želi graditi ekskluzivni poslovno-stambeni objekat.

 

On je putem advokatske kancelarije Zavodu uputio pismo u kojem je izrazio interes za kupovinu objekta “Dom penzionera Nedžarići” koji se sastoji od stambenog dijela lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenskog prostora i trafo stanice, ukupne površine objekta od 16.086,30 kvadratnih metara odnosno ukupne površine zemljišta na kome se objekat nalazi od 18.286,00 kvadratnih metara.

 

U ponudi koju je poslao, najavio je da je spreman odmah uplatiti traženi iznos ili obezbijediti bankovnu garanciju za uredno plaćanje na cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

 

U dopisu se navodi i kako se, uzimajući u obzir iskustvo zainteresovanog kupca, kupoprodaja može realizovati u kratkom vremenskom roku kao i pokrenuti poslovne aktivnosti na ovoj lokaciji te je učiniti prepoznatljivom i atraktivnom.

 

Odluka Vlade FBiH

 

Iz Zavoda za BiznisInfo nisu mogli potvrditi da li je ponuda stigla i hoće li prodaja ovim putem biti moguća, odnosno može li se objekat prodati bez javne prodaje.

 

– Kada će i na koji način uslijediti nova prodaja Doma umirovljenika odlučit će Upravni odbor Zavoda MIO/PIO, uz prethodnu suglasnost Vlade Federacije BiH, stoga Vam u ovom trenutku ne možemo iznijeti detaljnije podatke o o tome – rečeno je u Zavodu.

 

Podsjetimo, Capital Holding planirao je na mjestu Doma penzionera u Nedžarićima izgraditi tržni centar, hotel i poslovnu zgradu.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još