Neuspješni glumac i pjevač, jedan od lidera QAnon zajednice

Najupečatljivija figura nasilnog upada Trumpovih pristalica u Kongres: Evo ko je čovjek s rogovima

Hronika07.01.21, 14:27h

Najupečatljivija figura nasilnog upada Trumpovih pristalica u Kongres: Evo ko je čovjek s rogovima
Riječ je o slabo poznatom i ne baš uspješnom pjevaču i glumcu iz Arizone. Znan još i kao Q Šaman, Jake Agnelli lider je tog konspiracijskog pokreta kojeg je FBI stavio na popis potencijalno opasnih organizacija, ali Donald Trump rado i često dijeli njihove objave

 

 

Oni vjeruju da predsjednik Donald Trump vodi tajni rat protiv moćnog sotonističkog pedofilskog lanca i protiv ljudi-guštera, koji u stvari upravljaju svijetom. Mjesecima su ponavljali da je Trump pobijedio na izborima, ali je pokraden, pa je logično da su sudjelovali u pokušaju puča u srijedu. Jedan od lidera QAnon zajednice iz Arizone Jake Agnelli najupečatljivija je figura nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres.

 

Riječ je o slabo poznatom i ne baš uspješnom pjevaču i glumcu iz Arizone. Znan još i kao Q Šaman, Jake Agnelli lider je tog konspiracijskog pokreta kojeg je FBI stavio na popis potencijalno opasnih organizacija, ali Donald Trump rado i često dijeli njihove objave, pune nevjerovatnih teorija zavjere. Gol do pojasa, lica obojenog u crveno, bijelo i plavo, s vikinškim pokrivalom na glavi od životinjske kože i rogova, Angeli je u proteklih godinu dana postao upečatljiva figura ovog pokreta nastalog na teorijama urote, prenio je The Arizona Republic.

 

Lik s bizonovim rogovima na glavi pravio je u srijedu selfije po Capitolu i marširao kroz prostore Kongresa s megafonom. QAnon je, kako piše Faktograf, izvedenica od Q Anonymous, dakle u doslovnom prijevodu anonimni Q. Facebook i druge društvene mreže zabranjuju hiljade njihovih stranica sa sumanutim izmišljotinama, ali Trump ih podržava i njihovi kandidati pobjeđuju na izbornim listama.

 

Sljedbenici QAnona odigrali su značajnu ulogu u protestima "Zaustavite krađu" u posljednja dva mjeseca od pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. U srijedu su mnogi QAnonovci slavili opsadu Capitola kao "prvi korak" u nekoj vrsti građanskog rata, prenosi Business Insider.

 

"Q Shaman" jedan je od brojnih likova u živopisnom svijetu QAnona čija djela inspiriraju i utječu na druge, pa slabo poznati glumac iz Arizone unutar pokreta uživa znatnu popularnost. U srijedu popodne on je uzeo mikrofon izvan zgrade Capitola i pozvao ljude da se raziđu, prenio je New York Times. Dio mladosti proveo je pokušavajući se probiti kao glumac, a potom i pjevač, ali u tome nije bio uspješan.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još