Nekadašnji udarnik mogao bi postati sljedeći 'problem'

Šta se krije iza pobune Mirze Čelika u SDA? Tihi sukob traje već neko vrijeme, a dva su razloga...

Front05.01.21, 15:48h

Šta se krije iza pobune Mirze Čelika u SDA? Tihi sukob traje već neko vrijeme, a dva su razloga...
I izjave je jasno da je Čelik spreman i na to da ga SDA izbaci, jer je najavio mogućnost nastavka angažmana kao nezavisnog zastupnika

 

Izvor: Raport

 

Mirza Čelik mogao bi postati sljedeći problem, za već uzdrmanu kantonalnu organizaciju SDA u Sarajevu.

 

Naime, bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, danas se obratio na sjednici iznenađujućom izjavom.

 

“Razlog mog nedolaska na prethodne dvije sjednice jeste bio način da pokažem da i u mojoj stranci treba nešto da se promijeni, da sam pobornik da neke stvari ne trebamo da guramo ispod tepiha. Razlog je, takođe, da ne želim da budem uspavan i da neću nikad biti nedovoljno borben za neke projekte koji su bitni za građane KS pa i šire. Također, želim da se ogradim od nastupa svih zastupnika, a čak i iz kluba iz kojeg dolazim, na način na koji nije primjeren za Skupštinu KS, a to jeste da vodimo mahalašku politiku, da se tako izrazim. Podržavat ću sve one projekte koji su bili i koji će biti dobri za naše sugrađane. Želim da se zahvalim Nenadiću i kompletnoj vladi na saradnji i o nastavku mog djelovanja kako u Klubu SDA, ukoliko se to ne bude njima svidjelo, imaju organi stranke i neka odluče o tome”

 

Ovakav istup Čelika, nekada udarnika SDA, bio prilično iznenađujući, iako njegov tihi sukob s organima stranke traje već neko vrijeme.

 

Prema inforamcijama Raporta, dva su razloga zbog koji se Čelik odlučio da otvoreno progovori i stanju u stranci.

 

Prvi je neslaganje s načinom vođenja politike i nastupom Harisa Zahiragića, novopečenog zastupnika SDA u Skupštini.

 

Poznato je da je troje SDA-ovaca moralo odustati od zastupničkog mandata kako bi Zahiragić sjeo u skupštinsku fotelju i to po želji bračnog para Izetbegović.

 

Upravo se na Zahiragića odnosi dio izjave o neprimjerenim nastupima i “mahalaškoj politici”.

 

Drugi razlog jeste lično nezadovoljstvo Čelika. On je, naime, tražio da bude imenovan za šefa Općinske organizacije SDA na Ilidži, nakon izborne katastrofe Fikreta Prevljaka. To mu SDA nije dozvolila.

 

O tome kako će se Čelik ubuduće ponašati jasno je iz dijela njegove izjave u kojoj kaže da će glasati za svaki projekt nove Vlade KS koji bude u interesu građana. To znači da bi njegov glas mogao odskakati od Kluba SDA.

 

Također, iz izjave je jasno da je Čelik spreman i na to da ga SDA izbaci, jer je najavio mogućnost nastavka angažmana kao nezavisnog zastupnika.

 

SDA ima trenutno osam zastupnika. Ranije su iz Kluba izašli Aljoša Čampara i Admela Hodžić. Izlaskom Čelika SDA bi ostala na sedam zastupnika.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još