Josep Borrell o alarmantnoj situaciji u USK

Jasna poruka iz Brisela: Migranti moraju u prihvatni centar Bira, za njegovo uspostavljanje izdvojili smo 3,5 miliona eura!

Hronika31.12.20, 18:24h

Jasna poruka iz Brisela: Migranti moraju u prihvatni centar Bira, za njegovo uspostavljanje izdvojili smo 3,5 miliona eura!
Trenutna situacija potpuno je neprihvatljiva. EU stoga poziva vlasti u BiH na svim nivoima da se najhitnije pristupi njenom rješavanju i da zajedno rade na iznalaženju dugoročnijeg rješenja zasnovanog na zajedničkoj odgovornosti - poručuje Borrell

 

U izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella u vezi situacije u oblasti migracija u USK se navodi sljedeće:

 

Svjedoci smo ozbiljne humanitarne situacije u vezi sa migrantima u Bosni i Hercegovini. Više od 900 migranata je bez skloništa u teškim zimskim uvjetima nakon zatvaranja prihvatnog centra u Lipi. Time se dodatno pogoršava situacija u kojoj se približno 3000 migranata nalazi bez odgovarajućeg skloništa.

 


Vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima moraju hitno riješiti ovu tešku situaciju. Prihvatni centar Bira uspostavljen uz 3,5 miliona eura vrijednu podršku EU može pružiti sklonište u toku zimskih mjeseci, kako je naglasila i komesarka EU za unutarnje poslove Ylva Johansson u svojim telefonskim pozivima sa premijerom Unsko-sanskog kantona i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.


Odluke Vijeća ministara od 21. decembra i ponovo danas, 31. decembra, o privremenom ponovnom otvaranju ovog centra moraju se provesti bez daljnjeg odlaganja.


Trenutna situacija potpuno je neprihvatljiva. EU stoga poziva vlasti u BiH na svim nivoima da se najhitnije pristupi njenom rješavanju i da zajedno rade na iznalaženju dugoročnijeg rješenja zasnovanog na zajedničkoj odgovornosti.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 96

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još