Prvi dobrovoljac kćerka visokog zvaničnika

Prva testna iranska vakcina Covid-19 ubrizgana danas

Lifestyle29.12.20, 12:21h

Prva testna iranska vakcina Covid-19 ubrizgana danas
Vakcina nazvana COV Iran Barkat ubrizgana je prvom dobrovoljcu bez ikakvih nuspojava poput šoka ili groznice

 

Ubrizgavanje prve iranske vakcine COVID-19 u testnoj fazi koju je proizveo Izvršni ured imama Homeinija obavljeno je u utorak.

 

Ceremonija je održana u prisustvu potpredsjednice ureda za naučna i tehnološka pitanja Sorene Sattari i ministra zdravstva Saeeda Namakija.

 

Vakcina nazvana COV Iran Barkat ubrizgana je prvom dobrovoljcu bez ikakvih nuspojava poput šoka ili groznice.

 

Prvi dobrovoljac je Tayebeh Mokhber, kćerka čelnika izvršnog ureda imama Homeinija.

 

Čelnik centra za kliničke studije Univerziteta medicinskih nauka u Teheranu, dr Hosseini, izjavio je da će troje dobrovoljaca primiti vakcinu danas i da će ukupno biti vakcinisano 56 ljudi.

 

Dodao je da će dva vakcinisanja biti obavljena nultog i 14-og dana i da će o rezultatima biti javljeno nakon 28 dana.

 

U međuvremenu je čelnik Iranskog društva za imunologiju i alergije Mohammad Vojgani istaknuo značaj neophodnog znanja za proizvodnju vakcine COVID-19 u zemlji dodao je da će vakcine domaće proizvodnje biti dostupne u narednih šest mjeseci.

 

Iranska sposobnost da proizvede vakcinu za COVID-19 je realnost, kazao je Vojgani, naglašavajući da je njegova zemlja sasvim sigurno sposobna da proizvede vakcinu, daleko od preuveličavanja i propagande, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!