VIDEO/ 30 GODINA DJELOVANJA

Izetbegović: Asocijacija mladih SDA bit će nova snaga u urbanim centrima BiH, tu smo pokazali nedostatak

Front26.12.20, 21:32h

Izetbegović: Asocijacija mladih SDA bit će nova snaga u urbanim centrima BiH, tu smo pokazali nedostatak
Vrijeme je da mlade ljude snažnije uvodimo u politiku da im damo još otvoreniju šansu. Nadam se da će opravdati povjerenje i da će biti na razini nekadašnjeg MOS-a - rekao je danas Izetbegović

 

 


Najbrojniji i najorganizovaniji politički podmladak u Bosni i Hercegovini, Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) večeras je u Multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima obilježila 30 godina uspješnog djelovanja.

 


Tom prilikom predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je za Fenu da se nada će ova generacija mladih iz Asocijacije SDA biti isto toliko dobra kao što su to bili momci i djevojke koji su činili Muslimanski omladinski savez (MOS), preteča Asocijacije mladih, "koji je dao dobre mladiće i ljude koji u branili BiH".


- Nakon obrazovnog procesa mnogi su postali ugledni pozicionirani ljudi, branioci zemlje, čuveni komandanti, poslije toga političari, biznismeni ili bankari. MOS je u tom pogledu svoj dug odslužio. Nadam se da će to isto uraditi i sadašnja generacija omladinaca jer dolazi njihovo vrijeme. Vrijeme je da mlade ljude snažnije uvodimo u politiku da im damo još otvoreniju šansu. Nadam se da će opravdati povjerenje i da će biti na razini nekadašnjeg MOS-a - rekao je Izetbegović.


Pitajući se "kakva vremena mi danas živimo i jesu li to dobra vremena koja kvare ljude ili su loša koja prizivaju dobre", ustvrdio je da su za neke ljude to dobra vremena, za jednu manjinu, i oni gube borbenost i zadovoljavaju se komforom.


- To je onaj dio "šuteće SDA" koja se etablirala, zauzela pozicije, ima fine plaće i kakvi god su napadi i udari, oni nađu razlog da mudro šute. Međutim, za većinu nas borba nije prestala. Većina nas se ne zadovoljavamo borbom za lični komfor, nego se nastavljamo boriti za narod, ravnopravnost i dostojanstvo, za očuvanje identiteta i vjere, za prosperitiet, jer borba nije završena - istakao je Izetbegović.

 

30-godina-mosa-sda


Asocijacija mladih od svog osnivanja zalaže za nezavisnu, jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Tokom 30 godina rada mladi su posebno ponosni na realizovane aktivnosti s ciljem pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.


- Želimo da mladi iz SDA pokažu novu snagu i budu jedno osvježenje odnosno oni koji će unijeti novu komponentu u urbane centre jer je tu SDA pokazala da ima nedostatak što se vidi po Tuzli, Zenici i Bihaću - poručio je Izetbegović.


Asocijaciji mladih prethodio je Muslimanski omladinski pokret, koji je nakon agresije preimenovan u Omladinski savez SDA a zatim u Asocijaciju mladih.


Posebna snaga i požrtvovanost vidjela se u članovima Asocijacije na ovogodišnjim Lokalnim izborima, na kojima su predstavili svoj izborni program, koji je usmjeren na kreiranju prosperitetnog okruženja za mlade koji će djelovati ka zaustavljanju odlaska mladih.


- U tom  cilju istrajni smo u namjeri da i dalje utičemo kod donosilaca odluka na veća izdavajanja za stipendiranje učenika i studenata. Na taj način stimulišemo i olakšavamo proces obrazovanja mladih na području cijele BiH. Kroz svoje aktivnosti u Novoj 2021. godini radit ćemo na stvaranju naselja za mlade, te ista im ustupiti na korištenje i omogućiti kupovinu po niskim cijenama - kazali su sekretar Povjereništva AM SDA Malik Spahić i izvršni sekretar Esmir Haznadar.


Također, akcentirali su da kvalitetan utrošak slobodnog vremena predstavlja odrednicu za formiranje zdrave ličnosti, kao i na inkorporiranje pozitivnih vrijednosti. Sarađujući sa sportskim udruženjima koja su većina i omladinska žele provesti istraživanje i predložiti donošenje strateškog dokumenta za sva pitanja sporta.

 


(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 149

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još