Ruski šef diplomatije dolazi u ponedjeljak

Policajci, ljekari i vatrogasci na nogama, stiže Lavrov u BiH: S Dodikom u Istočnom Sarajevu, s Turković u Sarajevu

Front11.12.20, 08:06h

Policajci, ljekari i vatrogasci na nogama, stiže Lavrov u BiH: S Dodikom u Istočnom Sarajevu, s Turković u Sarajevu
Po trasi kojom će se kretati gost iz Rusije stražarit će policajci te da će na nogama biti brojne organizacione jedinice MUP-a, pa bi tako i policajci sa dugim cijevima trebalo da čuvaju ruskog diplomatu.

 

Pripreme za predstojeću posjetu Bosni i Hercegovini ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova već su počele, a na terenu će, uz veliki broj policajaca, biti i vatrogasci i ljekari.

 

Radiće se po prvom stepenu obezbjeđenja, kao da, recimo, dolazi ruski predsjednik Vladimir Putin ili papa Franjo itd, što znači maksimalnu pripremljenost brojnih službi.

 

Kako je juče za Nezavisne novine potvrđeno, Ministarstvo inostranih poslova BiH je prije nekoliko dana obavijestilo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH o službenoj posjeti Lavrova 14. i 15. decembra.

 

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u saradnji sa policijskim agencijama BiH, kao i agencijama za sprovođenje zakona, preduzima sve potrebne mjere i radnje na sigurnom boravku Lavrova. Po odluci direktora Direkcije, formiran je Operativni štab, u kojem su uzele učešće policijske agencije i agencije za sprovođenje zakona u BiH. Zasad planirane aktivnosti teku utvrđenom dinamikom", rekli su juče za Nezavisne novine iz Direkcije.

 

U MUP-u Republike Srpske saznaje se da će oni postupati kao što je to bilo planirano i za 28. oktobar, kada je ministar inostranih poslova Rusije trebalo da posjeti BiH, odnosno Istočno Sarajevo i Sarajevo, ali je, podsjetimo, prolongirao svoj dolazak jer je morao u izolaciju zbog rizičnog kontakta.

 

To znači da će po trasi kojom će se kretati gost iz Rusije stražariti policajci te da će na nogama biti brojne organizacione jedinice MUP-a, pa bi tako i policajci sa dugim cijevima trebalo da čuvaju ruskog diplomatu.

 

Na teretnu će tokom posjete Lavrova biti i ljekarski tim.

 

"Kada je prošli put Lavrov trebalo da dođe, što je odgođeno pošto je jedan član njegove delegacije bio pozitivan na virus korona, mi smo dobili dopis. Očekujemo da ćemo i sada dobiti takav dopis da radimo sanitetsko obezbjeđenje. Sigurno da ćemo na osnovu tog dopisa reagovati i obezbijediti sanitetsku ekipu", rekao je za Nezavisne Danko Vasiljević, direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

 

Njegoš Vukadin, starješina Vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo, rekao je da je sigurno da će i njihove ekipe biti na određenim lokacijama.

 

"Mi ćemo tog dana sigurno biti na terenu na određenim lokacijama, naravno, koliko se to od nas traži. Još nismo dobili plan u vezi s tim. Kad god imamo posjete takvih ličnosti, mi dobijemo plan od MUP-a gdje treba da imamo posebno obezbijeđenu tačku i tako uradimo", rekao je Vukadin za Nezavisne.

 

Ranije je, podsjetimo, nezvanično rečeno da bi Lavrov trebalo prvo da se sastane, 14. decembra, sa Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, u Istočnom Sarajevu, a dan poslije bi trebalo da ima razgovore u Ministarstvu inostranih poslova BiH. Nakon posjete Bosni i Hercegovini, Lavrov će upriličiti posjetu i Srbiji.

 

Podsjećamo, Lavrov je trebalo da posjeti BiH 27. i 28. oktobra, za šta su obavljene sve bezbjednosne i ostale pripreme, ali je na dan uoči planiranog dolaska otkazao posjetu pošto je morao u izolaciju.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još