I POZNATI BH. KNJIŽEVNIK ZARAŽEN

Abdulah Sidran hitno primljen u Opću bolnicu zbog teškoća uzrokovanih infekcijom koronavirusa

Hronika07.12.20, 22:21h

Abdulah Sidran hitno primljen u Opću bolnicu zbog teškoća uzrokovanih infekcijom koronavirusa
Sidran je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, koji su se proslavili i u književnosti, ali i na filmu

 

  


Bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist akademik Abdulah Sidran smješten je u poslijepodnevnim satima u Opću bolnicu u Sarajevu zbog zdravstvenih poteškoća uzrokovanih infekcijom koronavirusa, potvrđeno je Patriji iz Opće bolnice. 


Više detalja o njegovom zdravstvenom stanju trebalo bi biti poznato sutra.


Sidran je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, koji su se proslavili i u književnosti, ali i na filmu. 


Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji ("Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića, itd.)


Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost". 


U ratu objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut", nagrađena je izuzetnim priznanjem, "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske. (Prethodni laureati: Solzenjicin, Saharov, Havel.)


Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još