LOKALNI IZBORI NISU NAŠ PORAZ

Džaferović o odlasku Dodika sa političke scene, Čovićevim obmanama, Zvizdićevom ultimatumu, ostavkama u SDA...

Front28.11.20, 14:20h

Džaferović o odlasku Dodika sa političke scene, Čovićevim obmanama, Zvizdićevom ultimatumu, ostavkama u SDA...
Tačno je da je SDA ostvarila nešto slabiji izborni rezultat u nekim sarajevskim općinama i izgubila pozicije nekoliko načelnika, ali je opet potvrdila poziciju najjače bh. stranke - smatra Džaferović

 

.


Nakon ovoga, Milorad Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku ili otići s političke scene... Poručio je ovo u intervjuu za Vijesti.ba član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović govoreći o raspravi na Vijeću sigurnosti UN-a. Osim o raspravi, za ovaj portal govorio je i o izborima, stanju u pravosuđu i najnovijim aferama, lokalnim izborima, te vrućoj aktuelnoj temi - Denisu Zvizdiću i odnosima unutar SDA.


Komentarišući Zvizdićev stav da Kantonalni odbor SDA Sarajevo treba podnijeti ostavku, što je ujedno i uslov za njegov ostanak u ovoj stranci, Džaferović navodi: 


- On je to iznio kao svoj stav i na sjednici Kolegija SDA koji je održan nekoliko dana nakon izbora. Ne tako detaljno kao što je iznio u javnosti, ali iznio je. Svi smo zajedno, dakle, Kolegij, pa i on, zaključili da trebamo sačekati analizu Izbornog štaba i nakon toga raspraviti situaciju i donijeti odgovarajuće odluke. Međutim, on je na Dan državnosti Bosne i Hercegovine samoinicijativno i suprotno stavu Kolegija izašao u medije i praktično postavio uslov njegovog daljnjeg ostanka u SDA momentalnom i neopozivom ostavkom čitavog Kantonalnog odbora Sarajevo. Tako se ne ponašaju ozbiljni funkcioneri SDA. Oni poštuju odluke organa Stranke.


Međutim, i dodaje:


- Pred SDA niko ne može postavljati ultimatume, pa ni gospodin Zvizdić. SDA će nastaviti da slijedi odluke svojih organa, pa i odluku sa posljednje sjednice Kolegija, vezano za analizu izbornih rezultata, neće podleći nikakvim pritiscima niti ultimatumima. Šta će uraditi gospodin Zvizdić to je njegova stvar.


Džaferović je uitan i da prokomentariše proces kandidature unutar SDA, konkretno za poziciju člana Predsjedništva BiH 2018. godine, kada je Denis Zvizdić imao najviše kandidatura sa terena, te kako je došlo do toga da ipak on bude kandidiran?


- Kompletan proces utvrđivanja kandidata bio je odlukom organa SDA osmišljen tako da sve organizacije SDA predlože više kandidata, da se nakon toga utvrdi lista između više kandidata i da na kraju Konvencija tajnim glasanjem odabere jednog kandidata. Gospodin Zvizdić je, nakon što je okončano kandidiranje s terena, a prije same Konvencije,  tražio da se ne formira nikakva lista i da ne bude nikakvog glasanja na Konvenciji između više kandidata, već da se njega utvrdi kao jedinog kandidata i da to aklamacijom potvrdi Konvencija. To je bilo suprotno konceptu koji je unaprijed predviđen. Nakon što njegov zahtjev nije prihvaćen, gospodin Zvizdić je  odustao od kandidature, a Konvencija je između dva kandidata odabrala i utvrdila mene kao kandidata za člana Predsjedništva BiH. Ako je imao najviše kandidatura, ne znam zašto mu je smetalo da to potvrdi i Konvencija tajnim glasanjem. Uz to, tokom samog procesa prikupljanja kandidatura, on je jedini kandidat za kojeg se intenzivno lobiralo na terenu. Dakle, nikakve tu nepoznanice nije bilo i sve je na kraju urađeno onako kako je zamišljeno na početku samog procesa - kaže Džaferović.


- Nakon moje kandidature tek je uslijedila prava utakmica u izbornoj kampanji. Ja sam pobijedio među kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Tu se završava sva ozbiljna diskusija. Naknadne priče su nevažne. Jedino je važno da se na ovu funkciju u ime SDA može doći samo ako se položi istinski test unutar SDA, a onda istinski test na izborima kod građana - pojašnjava.


Komentarišući nedavno održane Lokalne izbore i značajan pad SDA u Sarajevu, Džaferović smatra da je ova stranka ipak "potvrdila poziciju najjače bosanskohercegovačke stranke, pa i u Kantonu Sarajevo".


- Ali je tačno da je ostvarila nešto slabiji izborni rezultat u nekim sarajevskim općinama i izgubila pozicije nekoliko načelnika. Bavit ćemo se razlozima zbog čega je to bilo tako, donijeti odgovarajuće mjere, ali hladne glave, u interesu Stranke i na bazi analize koju ćemo dobiti od Izbornog štaba. To će biti u narednih desetak dana. Tako smo odlučili na Kolegiju SDA - poručuje Džaferović.


O čemu je bošnjački član Predsjedništva BiH i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića još govorio u intervjuu za Vijesti.ba, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


  

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još