DEPO ANALIZA/ KAKO STOJE LIDERI POLITIČKIH STRANAKA U SARAJEVU

Konaković neprikosnoven, Hadžikadić iznenađuje, slijede Nikšić, Kojović, Izetbegović 'peti u Sarajlija'...

Front19.11.20, 14:24h

Konaković neprikosnoven, Hadžikadić iznenađuje, slijede Nikšić, Kojović, Izetbegović 'peti u Sarajlija'...
Analiza DEPO Pulsa samo je potvrdila velike promjene političkog raspoloženja javnosti u Sarajevu – Elmedin Dino Konaković izrastao u vodeću političku ličnost, gubitnici Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić

 

ONI SU „IN“: Dino Konaković je trenutno političar sa najvećim povjerenjem čitaoca DEPO Portala. To su pokazali rezultati DEPO Pulsa u anketi koja je otvorena u srijedu i upravo se završila. U anketi je glasalo 997 čitalaca našeg portala i pratitelja na FB.


Očito da je ovaj mladi političar ponajbolje prepoznao trenutno nezadovoljstvo građana stanjem u Sarajevu, a što su pokazali i rezultati lokalnih izbora u kojima je njegova stranka ostvarila najbolji pojedinačni rezultat, osiguravši da „Četvorka“ ostvari ubjedljivu pobjedu u najvećim i centralnim sarajevskim općinama. Briljirao je u predizbornoj kampanji, pokazavši kako se treba nositi sa političkim protivnicima, ali i prići glasačima koji traže nova politička lica i programe.


Po ovoj anketi Konaković je daleko ispred svih drugih predsjednika stranaka u Sarajevu, osvojivši 298 glasova (ili 30,2 posto).

 

Jedan od tihih pobjednika ovih izbora je stranka Platforma za progres Mirsada Hadžikadića. Ovaj američki profesor bosanskog projekla pojavio se na prošlim izborima i već tada osvojio solidan broj glasova u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Protekle godine puno je radio na terenu i zato sada imaju rezultat. Ušli su u gotovo sva vijeća u sarajevskom kantonu, te u niz drugih na prostorima Federacije BiH.

 

Danas su kao stranka jači od SBB-a i DF-a, što im otvara solidan prostor za daljnji rast i šanse na izborima 2022-godine. Očito da su birači i simpatizeri ove stranke osokoljeni i vrlo motivirani nakon rezulta ovih izbora: zato je Mirsad Hadžikadić u našoj anekti osvojio čak 237 glasa (24 posto).

 

Iako je SDP prošao dosta tanko u Sarajevu, ipak su po broju glasova ostali na uvjerljivom drugom mjestu kada je u pitanju glasanje na nivou Federacije BiH. Ovo se treba smatrati relativnim uspjehom, naročito imajući li u vidu sve udare i turbulencije kroz koje je prošla ova stranka u proteklih nekoliko godina. Nermin Nikšić je uspio kadrovski konsolidirati i time steći povjerenje velikog dijela članstva Partije, ali ima dosta i onih koji ga još uvijek smatraju ostatkom ekipe Zlatka Lagumdžije, koja je bila na dobrom putu da uništi ovu veliku stranku. Ipak, broj oni koji koji trenutno stoje iza načina rada Nikšića je veći.


U našoj anekti Nikšić je osvojio 147 glasova (14,9 posto).

 

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, ima razloga za zadovoljstvo ali i nezadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u BiH. Osvojili su „općinu važniju od deset drugih“, ali imaju stagnaciju u drugim sarajevskim sredinama, te pad u onim općinama u Federaciji gdje su ranije imali rast.


Sve ovo pokazuje kako su kritike o „sarajevocetrizmu“ ove stranke bile utemeljene i kako im prijeti ozbiljna opasnost da ostanu zauvijek jedna uspješna lokalna politička opcija. Ali samo lokalna. Zato im je zasigurno potrebna dobra analiza rezultata ovih izbora, da na najbolji način shvate poruke iz pobjede u općini Centar, ali i rezultate iz drugih sredina.


Predrag Kojević je dobio 117 glasova (11,9 posto) čitatelja i pratitelja DEPO Portala.

 

depo-anketa


OVI SU „OUT“: Bakir Izetbegović se sve do ovih lokalnih izbora smatrao „prvim u Bošnjaka“; po ovoj anketi on je tek „peti u Sarajlija“. 


SDA je u Sarajevu doživjela strahovit poraz, koji će sigurno otvoriti mnoga pitanja unutar ove stranke. Očekuju se i burni političkih procesi u kojima će se predsjednik SDA morati suočiti sa činjenicama koje pokazuju krajnje loše kadrovsko vođenje ove stranke i učešće njenih članova u niz velikih političkih i korupcijskih afera.  Tu su i otvorene pobune na djelu u kojem niz uticajnih članova ove stranke, poput Denisa Zvizdića i Semira Efendića, traže brze i kvalitetne promjene. 


Da li je na ovo spreman Izetbegović ostaje da se vidi. U našoj anekti osvojio je mršavih 85 glasova (8,6 posto)


Zanimljivo je kako je relativno mali broj glasova osvojio predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić, tek 20 (2 posto). Moguće da njega publika još uvijek doživljava samo kao uspješnog načelnika Općine Stari Grad, a manje kao političkog lidera jedne stranke (NBL).


Na dubokom dnu naše ankete su i Željko Komšić (25 glasova ili 2,5 posto) i Fahrudin Radončić (22 glasa ili 2,2 posto). Očito je da su imali katastorofalnu procjenu ili preče interese kada su odlučili da izdaju „Šestorku“ i sruše vladu Edina Forte. i taj izdajnički ulazak u koaliciju sa SDA sigurno ih je koštao loših rezultata na ovim izborima, ali i pada njihovog ličnog rejtinga kod glasača.

 

Jedan dio glasova, neznatan, u našoj anketi glasači su dali u kategoriju ostalih, a najčešće su upisana imena sljedećih političara: Aljoše Čampare, Denisa Zvizdića, Damira Nikšića, Semira Efendića, Harisa Silajdžića.... 


Pojašnjenja radi, na primarnoj listi ove ankete bili su samo predsjednici stranaka, od onih velikih do manjih, ali koje su ostvarile respektabilan uspjeh na ovogodišnjim lokalnim izborima u Sarajevu.

 

Čitaj i prati DEPO Portal – medij za novi ritam života!

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još