Čudno pismo stiglo s KCUS-a upućeno političarima

Šutjeli smo i radili... Šta zna Konaković o pandemiji? Ali postade stručnjak za liječenje Covid-19 bolesnika!

Hronika28.10.20, 14:25h

Šutjeli smo i radili... Šta zna Konaković o pandemiji? Ali postade stručnjak za liječenje Covid-19 bolesnika!
Sindikat KCUS-a do sada nije reagovao, ali u situaciji kada trenutna predizborna kampanja nažalost izaziva paniku, zbunjenost i zastrašuje građane, želimo Vam se obratiti i upoznati Vas s činjenicama - navodi se na početku pisma

 

 

Otvoreno pismo javnosti uputio je Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a razlog za to je, kako navode, predizborna kampanja koja izaziva paniku, zbunjenost i zastrašuje građane. Tim povodom, iz Sindikata KCUS-a stiže dugačko pojašnjenje upućeo političarima, u kome se rezimira nekoliko činjenica.


A na početku se navodi sljedeće:      
 

Dragi građani i građanke Kantona Sarajevo, Bosansko-podrinjskog, Unsko-sanskog, Zeničko -dobojskog i Srednje-bosanskog kantona,


Obraćamo se svima Vama koji živite u kantonima kojima pružamo pomoć i podršku u borbi protiv pandemije Covid-19, kako bismo reagovali na nedavne zastrašujuće izjave dijela političara, političkih stranaka i općenito neodgovornih članova našeg društva o stanju u našoj ustanovi, KCUS-u u Sarajevu i mogućnostima zdravstvenog sistema da odgovori na probleme vezane za Covid-19.  


Sindikat KCUS-a do sada nije reagovao, ali u situaciji kada trenutna predizborna kampanja nažalost izaziva paniku, zbunjenost i zastrašuje građane, želimo Vam se obratiti i upoznati Vas s činjenicama.

 
Žao nam je što smo prisiljeni na ovaj korak, ali smatramo da trebate biti upoznati sa sljedećim činjenicama, u Vašem najboljem interesu.


1. KCUS već mjesecima, od početka pandemije Covid-19, odgovorno obavlja sve poslove koji se stavljaju pred uposlenike, te svojim radom pruža zdravstvene usluge i zbrinjava oboljele, ne samo iz Kantona Sarajevo, već i iz Bosanko-podrinjskog, Unsko-sanskog, Zeničko - dobojskog  i Srednje-bosanskog kantona. Osim u Kantonu Sarajevo, ni u jednom drugom kantonu nemamo probleme u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na kompleksnije uslove te saradnje poput udaljenosti, različitih načina finansiranja, transporta pacijenata, itd.


2. Uslovi u kojima rade zdravstveni radnici KCUS-a su izuzetno teški. Kao i ostatak svijeta u februaru smo se susreli s novom bolešću, radili smo naš posao bez dovoljnih količina zaštitne opreme kojom bi zaštitili zdravlje ljekara i medicinskih sestara,  od kojih su zavisili i danas zavise životi naših pacijenata. Sve smo to uradili bez ijedne žalbe, napada na bilo koga, vladu, ministre bivše, sadašnje, buduće...


Šutjeli smo i učinili sve što smo mogli da pomognemo onima kojima smo se obavezali pomoći – našim pacijentima, građanima i građankama, ne obazirući se na nerad političara koji su mnogo ranije trebali uspostaviti Krizni štab, koordinirati saradnju, obezbijediti sredstva za neophodne nabavke i još mnogo toga – a ništa od toga nisu uradili. Mada, plate za svoj nerad su uredno primili.


Dok je u februaru gosp. Elmedin Konaković uveseljavao javnost sakrivanjem pečata i bezbrojnim press konferencijama – uostalom ta komedija i danas traje, taj isti odgovorni „politički lider“ je trebao sa svojim kolegama da radi na ovoj listi poslova. Sjeća li se iko jedne jedine riječi, napisane rečenice, facebook posta uvaženog „lidera“ iz tog vremena o pandemiji? Ako se ne sjećate, niste jedini, ni mi se ne sjećamo, ali to nije spriječilo uvaženog profesora sporta da od februara do danas stekne ekspertizu iz oblasti liječenja Covid-19 bolesnika, organizacije zdravstvenog sistema, epidemiologije, nabavke medicinskih potrepština, te analiza epidemioloških podataka. Kao rezultat novostečenih znanja g. Konakovića imamo niz dezinformacija, naučno neutemeljenih izjava i inicijativa, koje nažalost zbunjuju i plaše naše pacijente i građane. Isti ovaj „lider“ je predvodio kantonalnu vlast tokom decembra 2019. i januara 2020. godine, kad se već znalo da se suočavamo sa novom opasnom bolešću i nije poduzeo baš ništa da zaštiti bar građane Kantona Sarajevo u kojem je imao apsolutnu vlast.

 

3. Pismo koje se posljednjih dana pojavilo u javnosti, a koje potpisuje i grupa ljekara koji uopće nisu radili u Izolatoriju, te shodno tome nisu ni upoznati sa situacijom, je poprilično čudno. Interni dokument KCUS-a potpuno je zloupotrijebljen u javnosti, te s pravom smatramo da je isti podmetnut s ciljem nanošenja štete ugledu uposlenicima KCUS-a.


Nastavak pisma čitajte u priloženom dokumentu.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 93

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još