traži se hitna sjednica skupštine ks

Da li na Klinici Podhrastovi postoji problem sa kisikom: 'Troše se enormne količine za rad respiratora, 70 litara u minuti... Strava!'

Hronika27.10.20, 19:58h

Da li na Klinici Podhrastovi postoji problem sa kisikom: 'Troše se enormne količine za rad respiratora, 70 litara u minuti... Strava!'
Priča o problemu sa kisikom na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi odjeknula je u javnosti prije nekoliko dana, kada je u medije dospjelo pismo dijela uposlenika ove klinike upućeno menadžmentu KCUS-a, u kojem su opisali šta im sve nedostaje za liječenje covid pacijenata

 

 

 

Frka na Viber grupi Skupštine Kantona Sarajevo. Zahtijevamo hitnu sjednicu povodom stanja u zdravstvu u vrijeme epidemije. Haos je na Podhrastovima. Kisik im, navodno, ne radi. 


Čelik ignoriše poruke. Možda je u svom elementu negdje na nekom predizbornom skupu. Ko će ga znati - ovako glasi jedna od današnjih objava zastupnika u Skupštini KS, Damira Nikšića.  
 


Da li Klinika za plućne bolesti Podhrastovi zaista ima veliki probem sa kisikom? Za sada odgovor na ovo pitanje nije dostupan javnosti, ali pojedine današnje informacije, kao i prethodnih dana, govore da bi ove sumnje mogle biti tačne.  


Naime, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu jučer je osposobila 30 kreveta za Covid-pacijente, a već danas su prvi zaraženi pacijenti stigli u ovu bolnicu, ukupno njih sedam. 


Ovu informaciju za medije je potvrdio i Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice.


Kako je jučer pojašnjeno, sa Podhrastova će se prebaciti određeni broj bolesnika kako bi se rasteretili kapaciteti za teže oboljele u tom izolatoriju.


 - To su lakši pacijenti da bi se gore rasteretio protok kisika, jer nam gore trebaju visoki pritisci kisika za respiratore i za neinvazivnu kiseoničku podršku - pojasnila je direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović, govoreći o ovom problemu u intervjuu za Faktor.


Međutim, priča o problemu sa kisikom na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi odjeknula je u javnosti prije nekoliko dana, kada je u medije dospjelo pismo dijela uposlenika ove klinike upućeno menadžmentu KCUS-a, u kojem su opisali šta im sve nedostaje za liječenje covid pacijenata.   


“Potrebno je od strane nadležnih provjeriti da li tehničke mogućnosti (električne instalacije, rezerva u slučaju nestanka struje i kisik) zgrade mogu zadovoljiti veći broj teško oboljelih pacijenata. Naime, napominjemo da su protoci koji se koriste i kod neinvazivne i kod invazivne mehaničke ventilacije Covid 19 pacijenata idu i do 60 l/min. U više navrata se dešavalo da dolazi do pada pritiska kiseonika, što kod nekih respiratora rezultira prestankom rada i fatalnih posljedica”, naveli su, između ostalog, anesteziolozi u pismu.


O ovom problemu i snabdijevanju KCUS-a kiseonikom detaljnije je za portal Raport govorio Avdo Dedić, direktor Messeera BiH, kompanije koja je glavni nabavljač kisika, ne samo za KCUS, već i za druge klinike – UKC Tuzla, bolnicu u Zenici, Mostaru…


Dedić je pojasnio da je enormno povećana potrošnja kisika.


- Na KCUS-u imate dva rezervoara, a na Klinici Podhrastovi ima prostorija koja je predviđena za smještanje boca s kisikom. Tu ima 1.000 litara kisika i iz te prostorije se spaja na sistem. Trenutno se troši oko 70 litara kisika u minuti. To je strava. Jedna boca je teška oko 70 kilograma, a u njoj je 10 kilograma kisika. Podhrastovi su klinika koja je bila namijenjena za oko 10 do 15 pacijenata. Sad su potrošnje enormne. Imate sad 100 pacijenata gore. Ranije su se koristili manji uređaji, kroz koje ide 5 litara i minuti. Sad, dakle, ide 70 litara. Mi svaki dan mijenjamo posude s kisikom, to su potrošnje neprimjerene normalnim uslovima. Prije smo im mijenjali jednu u pet dana, sad idu tri dnevno - rekao je Dedić.


Također je objasnio i da je moguće da u takvoj situaciji padne pritisak u instalacijama.


- To su enormne količine i instalacije nisu primjerene tome. Oni nisu imali vremena ni promijeniti cijevi. Promjer cijevi mora biti veći. Ali to se sad ne može ni raditi. Živa je to materija. Pazite, može pasti pritisak, može doći do curenja pa otapanja, jer je temperatura cijevi minus 180 stepeni - dodao je Dedić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još