ŽESTOKA REAKCIJA IZ OPĆE BOLNICE

Kakve škole, studentski domovi, hale! Čemu panika, nismo pred kolapsom, imamo 900 praznih kreveta u Kantonu Sarajevo!

Hronika24.10.20, 17:13h

Kakve škole, studentski domovi, hale! Čemu panika, nismo pred kolapsom, imamo 900 praznih kreveta u Kantonu Sarajevo!
Niti zakonski, a niti ljudski nijedan bolesnik se ne može liječiti van bolnica. Svi teški klinički oblici trebali bi se liječiti na Klinici Podhrastovi, a lakši i srednje teški na infektivnoj klinici KCUS i depadansu za infektivne bolesti „Opće bolnice prim. Dr Abdulah Nakaš“ - poručuju iz ove bolničke ustanove

 

 

Upravni odbor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" održao je danas hitnu sjednicu na kojoj su zauzeli određene stavove.


Na sjednici Vlade KS i članova Kriznog štaba, jučer i danas, su bili prisutni predstavnici Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ koji su iznijeli prijedlog u skladu sa donesenim zaključcima Skupštine Kantona Sarajevo, da se svi bolnički kapacitet u KS stave na raspolaganje za liječenje lakših i srednje teških oblika Covid infekcije, da se u funkciju liječenja stavi infektivna klinika KCUS-a, a da se svi teški oblici nastave liječiti kao i dosad, na klinici Podhrastovi.


Međutim, nakon odlaska sa sjednice predstavnika Opće bolnice, dolazi do potpune izmjene dogovorenih stavova, Vlada KS je podlegla pritiscima neformalnih centara moći i donijela odluke koje, ponavljamo, nisu usaglašene, potpuno iskrivljene, i koje se kose sa medicinskom strukom i koje su u krajnjoj liniji nehumane, neempatične, i što je najvažnije, opasne po zdravlje građana.


Zaključak Upravnog odbora Opće bolnice je da se bolesnici moraju liječiti u bolnicama, a ne u neprimjerenim objektima, objektima koji nemaju namjenu za liječenje bolesnika, sa nejasno definisanim medicinskim ekipama, udaljenim od bolničke medicinske ustanove kilometrima, ponavlja se priča od ranije. Niti zakonski, a niti ljudski nijedan bolesnik se ne može liječiti van bolnica. Svi teški klinički oblici trebali bi se liječiti na Klinici Podhrastovi, a lakši i srednje teški na infektivnoj klinici KCUS i depadansu za infektivne bolesti „Opće bolnice prim. Dr Abdulah Nakaš“.


Sramotno je, neprihvatljivo, i bez opravdanja je da se pored 900 praznih bolesničkih kreveta u Kantonu Sarajevo, bolesnici smještaju u škole, studentske domove, sportske hale, obdaništa i slično.


Opća bolnica će u toku sljedeće sedmice hitno otvariti kapacitete do 30 kreveta za liječenje bolesnika sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, čime će pružiti svu potrebnu zdravstvenu skrb za oboljele, sve do momenta završetka radova i puštanja u funkciju već ranije planiranog COVID-izolatorija u krugu OB.


Naglašavamo da nema mjesta panici, da zdavstveni sistem nije pred kolapsom, te pozivamo sve da se uzdrže od širenja panike i defetizma među stanovništvom, a mi, zdravstveni radnici, obećavamo da ćemo svima pružiti adekvatno bolničko liječenje - saopšteno je iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još