NA VANREDNOJ SJEDNICI VLADE KS

Ministra i dalje nema, premijer Nenadić odlučio: Dio sarajevske škole pretvara se u izolatorij, traži se pomoć privatnih laboratorija!

Front24.10.20, 15:17h

Ministra i dalje nema, premijer Nenadić odlučio: Dio sarajevske škole pretvara se u izolatorij, traži se pomoć privatnih laboratorija!
Na sjednici je dogovoreno i da se paralelno sa aktivnostima na uspostavljanju privremenog izolatorija, odmah stave u funkciju i počnu popunjavati svi raspoloživi bolnički kapaciteti u Kantonu Sarajevo za smještaj i liječenje srednje teških i teških covid-pacijenata

 

 


Vlada Kantona Sarajevo je, nakon jučerašnje i današnje vanredne sjednice sa članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, donijela odluku o stavljanju dijela objekta Željezničkog školskog centra u funkciju privremenog izolatorija Kantona Sarajevo.


U uvjetima nepostojanja ministra zdravstva, kao i pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu, premijer Mario Nenadić sazvao je ovu sjednicu, te donio ovakvu odluku sa ostalim članovima Vlade i na prijedlog Kriznog štaba, u čijem sastavu su čelnici zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite i ključnih bolničkih odjeljenja, kao i Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.


Privremeni izolatorij će biti stavljen u funkciju (oformljen i spreman za rad) do kraja naredne sedmice, a služit će za izolaciju zaraženih osoba sa lakšom kliničkom slikom koje ne zahtijevaju bolničko liječenje, a koji nemaju mogućnosti za izolaciju u kućnim uslovima.


Ovaj izolatorij se formira za slučaj potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u KS, shodno aktu Federalnog ministarstva zdravstva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a do stavljanja u funkciju Covid-izolatorija pri JU Opća bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš“, odnosno dok se ne završi rekonstrukcija prostora bivšeg Armijskog garnizonskog centra.


Nadzor nad  radom i funkcionisanjem privremenog izolatorija vršit će JU “Dom zdravlja KS”.


Na sjednici je dogovoreno da se paralelno sa aktivnostima na uspostavljanju privremenog izolatorija, odmah stave u funkciju i počnu popunjavati svi raspoloživi bolnički kapaciteti u Kantonu Sarajevo za smještaj i liječenje srednje teških i teških covid-pacijenata.


Dogovoreno je da će se nakon popune trenutnih kapaciteta u Klinici Podhrastovi početi popunjavati kapaciteti u Općoj bolnici, koja je obezbijedila 30 kreveta za prijem covid-pacijenata. Nakon toga će se ići na popunu svih dodatnih bolničkih kapaciteta. Klinički centar i Opća bolnica izvijestit će Vladu koji su to dodatni bolnički kapciteti za prijem covid-pacijenata, a koji nece ugroziti liječenje drugih pacijenata.


Sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo će dati na raspolaganje zdravstveni i drugi kadar za formiranje timova koji će biti angažirani u privremenom izolatoriju. Vlada KS je, također, putem JU "Služba za zapošljavanje KS" obezbijedila 82 zdravstvena radnika, odnosno ljekara i medicinska tehničara za potrebe privremenog izolatorija, kroz Program aktivnih mjera politika zapošljavanja.


Vlada će u saradnji UNDP-jem osigurati uređenje prostora u skladu sa zdravstvenim i drugim standardima za boravak pacijenata i rad zdravstvenog i drugog pomoćnog osoblja, a koje će izraditi Krizni štab. Za koordinaciju ovim aktivnostima zaduženo je Ministarstvo zdrvastva KS koje će o tome redovno izvještavati Vladu.


Na sjednicama je razmatrano i stanje u vezi sa trenutno raspoloživim kapacitetima za obavljanje testiranja na koronavirus, odnosno PCR testova i uređaja, osoblja za rad na testiranjima, kao i drugih raspoloživih laboratorijskih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.


Uvažavajući činjenicu da trenutno postoji veći broj neobrađenih testova u domovima zdravlja, Vlada je naložila da se hitno kontaktiraju sve privatne, kao i javne zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo sa registrovanim certificiranim laboratorijama, radi njihove mobilizacije u obavljanju testiranja i ubrzanju te procedure.


Vlada KS je naložila Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da, kao hitnu i privremenu mjeru, u skladu sa važećim zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sklopi ugovore sa svim certificiranim laboratorijama, radi njihove mobilizacije.


Predstavnici Kriznog štaba su dali punu podršku premijeru Nenadiću i Vladi u ovim aktivnostima, kao i nastojanjima da se nastavi timski i kontinurano djelovati.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još