video/ pod sloganom #Beactive

U Sarajevu održan prvi festival sporta 'Sport Fest'

Sport27.09.20, 16:31h

U Sarajevu održan prvi festival sporta 'Sport Fest'
Cilj ovog događaja je omogućiti da sport bude dostupan svima, potaknuti sudjelovanje u sportu i fizičkim aktivnostima, te podići svijest o mnogim prednostima tjelesnih aktivnosti za sve - djecu, roditelje, rekreativce i starije osobe

 

Prvi festival sporta pod nazivom ''Sport Fest 2020'' održan je 25. i 26. septembra u okviru evropske sedmice sporta koja se koja se širom održava Evrope od 23. do 30. septembra pod sloganom #BeActive. 

 

Cilj ovog događaja je omogućiti da sport bude dostupan svima, potaknuti sudjelovanje u sportu i fizičkim aktivnostima, te podići svijest o mnogim prednostima tjelesnih aktivnosti za sve - djecu, roditelje, rekreativce i starije osobe.

 

I pored loših vremenskih uslova na prvom danu praktično su predstavljeni sportovi atletika, nogomet, košarka, odbojka, američki fudbal, dok su na centralnoj bini predstavljeni taekwondo, gimnastika, zumba, crossfit, fitness program Fat burning, fitness program Full body workout, judo, karate i brazilska jiu-jitsu.

 

 

Drugog dana festivala na Olimpijskom bazenu Otoka održane su radionice iz vaterpola i  plivanja na kojem je predstavljen inkluzivni čas elementarne škole plivanja za djecu tipičnog razvoja i osoba sa invaliditetom, dok je u Centru Safet Zajko sa ograničenim brojem učesnika održana treća konferencija ''Forum sporta''.

 

Predavanja na Forumu otvorila je Aela Ajdinović iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine na temu projektnog menadžmenta u sportu sa naglaskom na EU projekte.

 

Svoja predavanja imali su i Tarik Zolotić na temu nutricionizma u sportu, Edin Tule je izlagao na zanimljivu temu "Sport, duhovitost i duhovnost" dok su Haris Topalović iz omladinske škole FK Željezničar i Azra Numanović iz SFK 2000 Sarajevo govorili o organizaciji, menadžmentu i upravljanju u svojim klubovima.

 

Organizator festivala bila je agencija ''Hardino'' u saradnji sa Udruženjem za umjetnost kulturu i sport ''Spektar''. Ovaj događaj nominovan je od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta za realizaciju sedmice sporta, dok je specijalni partner događaja bio Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

 

Organizatori su naveli da su se i pored vremena pandemije, uz sve mjere predostrožnosti i preporuke Zavoda za javno zdravstvo, potrudili promovisati sport i zdrave životne navike, te da se nadaju da će u budućnost ovaj događaj postati tradicionalan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!