'Cezij-137 je na toj lokaciji od 2019.'

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS zvanično: Je li voda na sarajevskom Stupu radioaktivna?

Hronika09.09.20, 20:51h

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS zvanično: Je li voda na sarajevskom Stupu radioaktivna?
Iz Zavoda za javno zdravstvo KS naveli su kako oni redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove djelatnosti

 

Uzorak uzet iz tri bunara kod hale bivšeg „Energoinvesta“, gdje je curio cezij - Do eventualnih problema moglo bi doći u slučaju poplava, kaže Hadžiahmetović

 

Uzorak vode koji je uzet iz tri bunara koji se nalaze ispod hale bivšeg „Energoinvesta“ na Stupu negativan je na radioaktivni cezij-137, potvrdio je za “Avaz” direktor sarajevskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Enver Hadžiahmetović.

 

Zvanični rezultati

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS obavijestili su kako su poduzeli sve potrebne aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva nakon što je iz Centra za zaštitu od zračenja FBiH potvrđeno da je na lokalitetu pogona bivšeg preduzeća „Energoinvest TAT“ u Tvorničkoj ulici na Stupu došlo do curenja radioaktivnog izotopa cezij-137.

 

Hadžiahmetović kaže da je uzorak vode uzet 4. septembra.

 

- Obavio sam razgovor s ljudima iz Centra za zaštitu od zračenja FBiH. Dobili smo potvrdu da se uzorak “ponaša” vrlo dobro. Radi se o preliminarnim rezultatima prema kojima ni na koji način u vodi nije pronađeno prisustvo cezija-137, kao ni drugih radioaktivnih supstanci - naglasio je Hadžiahmetović.

 

Dodao je da bi danas trebali biti objavljeni i zvanični rezultati analize, o čemu će iz Centra obavijestiti javnost.

 

Uredan nalaz

 

- Građani nemaju razloga za brigu. Cezij-137 je na toj lokaciji prisutan od prošle godine. Mi radimo kontrole vode svaki dan i nalaz je uvijek uredan. Dva puta godišnje imamo i specifične kontrole koje radimo na posebne elemente, poput arsena ili nekih drugih teških metala. Nikada uzorak nije pokazao anomaliju - istakao je Hadžiahmetović.

 

Prema njegovim riječima, cezij-137 bi mogao biti “problematičan” u slučaju da dođe do poplava, pa da eventualno ta voda dođe do bunara.

 

- Ali i to je vrlo malo vjerovatan scenarij, jer se bunari pune isključivo iz podzemnih voda i to je izoliran sistem od površinskih voda - zaključio je Hadžiahmetović.

 

Redovna testiranja

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS naveli su kako oni redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove djelatnosti. Istaknuli su da do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće na spomenutom lokalitetu.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još