Raport otkriva šokantan slučaj

Radijacijski incident u Sarajevu: Pukla najmanje jedna kapsula sa Cz-137! Nakon katastrofe u Černobilu...

Hronika02.09.20, 14:03h

Radijacijski incident u Sarajevu: Pukla najmanje jedna kapsula sa Cz-137! Nakon katastrofe u Černobilu...
Prema informacijama koje je dobio Raport u Sarajevu, tačnije na lokalitetu bivšeg pogona Energoinvesta TAT, u Tvorničkoj ulici, došlo je do curenja izotopa Cz-137

 

 

Ozbiljan i nimalo bezazlen radijacijski incident desio se u Sarajevu, a količina materije ili prostor koji je kontaminira trenutno nije do kraja poznat, otkriva Raport.

 

Šturu potvrdu ove informacije dobili smo i od Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

No, krenimo redom.

 

Prema informacijama koje je dobio Raport u Sarajevu, tačnije na lokalitetu bivšeg pogona Energoinvesta TAT, u Tvorničkoj ulici, došlo je do curenja izotopa Cz-137.

 

Otkud opasna meterija u Sarajevu

 

Radi se o izotopu Cezija koji je izuzetno radioktivan i koji se koristi u razne industrijske svrhe. Na taj lokalitet je stigao 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća za potrebe tadašnjeg Energoinvesta TAT.

 

Za potrebu čuvanja ove radioaktivne materije tad je izgrađen i bunker u kojem je ona čuvana. U njemu su, kako je Raportu potvrđeno, bile dvije prostorije. Jedna dimenzija 10×20 metara, a druga 1×1 metar. Prva je služila za snimanje, druga za skladištenje i u njoj se nalazilo više izvora ioniziorajućeg zračenja.

 

U poratnom razdoblju tvrtka Energoinvest-IMQ d.o.o. Institut za materijale i kvalitetu (u daljnjem tekstu Institut) dogovorom od matične kompanije Energoinvest TAT dobiva u najam odnosno na korištenje bunker za svoje potrebe (provođenje radiografskih ispitivanja), uz obvezu preuzimanja brige o čuvanju i kasnijem zbrinjavanju radioaktivnih izvora.

 

Nakon prodaje hale tokom stečajnog postupka, sukladno dogovoru sa novim vlasnikom – kompanijom BINGO d.o.o., u maju 2019 Institut izmješta preostale izvore iz saća u posebni spremnik, kako bi se isti mogli ukloniti sa lokacije bunkera. Nakon pripreme spremnika, uposlenici Instituta iz saća unutar bunkera uklanjaju šest izvora i premještaju spremnik u svoje prostore.

 

Međutim, prilikom ove operacije, dolazi do pucanja najmanje jedne od kapsula sa Cs-137. Institut 13. maja 2019 angažuje stručnu ekipu Zavoda za javno zdravstvo FBiH koja konstatira da je došlo do disperzije izotopa Cs-137 na području bunkera i o tome obavještava Državnu regulatornu agenciju za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

 

U tom trenutku kontaminaciju je bila na relativno maloj površini, do oko 100 metara kvadratnih.

 

Prilikom obavljanja radova preuređenja hale, buldožer izvođača radova demolira bunker te se nastali metalni otpad tovari u kamion, kako bi ga se prodalo kao sekundarnu sirovinu.

 

Dolaskom kamiona u kompaniju za otkup otpada, redovnom kontrolom prije istovara sekundarne sirovine, utvrđena je povećana razina radioaktivnosti robe te je roba vraćena na lokaciju preuzimanja, odnosno u bunkera Energoinvesta.

 

U međuvremenu se kontaminacija, prema informacijama Raporta, proširila na oko 40.000 metar kvadratnih.

 

Nakon ovoga, jedna od firmi koja pod zakup uzima dio bivše TAT-ove hale, zabrinuta za sigurnost svojih radnika, 12.12.2019. godine angažira stručnu ekipu Zavoda za javno zdravstvo FBiH koja konstatuje da je došlo do disperzije izotopa Cs-137 na veliki dio hale TAT-a sa izraženim vrućim tačkama, kao i sa jasno vidljivim dijelovima spremnika za izotope. Po povratku materijala na lokaciju Energoinvesta, s obzirom na vanrednost situacije, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost provodi vanredni inspekcijski nadzor te u skladu s preliminarnim rezultatima dobivenim tokom nadzora nalaže provedbu dodatnih mjerenja od strane licencirane ili ovlaštene kuće. Spomenuta mjerenja provodi stručna ekipa Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Šta se u međuvremenu desilo i kolika je opasnost pokušali smo saznati i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ali i Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

 

Ostatak teksta čitajte na Raport.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još