FOTO/ DRARNS-u trebala tri mjeseca da izađe na teren

Slučaj radijacijskog incidenta u Sarajevu postaje sve bizarniji: Pogledajte kako su 'zaštitili' kontaminirani prostor!

Hronika04.09.20, 13:46h

Slučaj radijacijskog incidenta u Sarajevu postaje sve bizarniji: Pogledajte kako su 'zaštitili' kontaminirani prostor!
Slučaj je prijavljen prošle godine Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koja je nakon toga obavijestila Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS). Obje ustanove za Raport su potvrdile da se slučaj desio, ali su o njemu godinu dana šutjele

 

Izvor: Raport.ba

 

Slučaj radijacijskog incidenta u Sarajevu postaje sve bizarniji.

 

Naime, Raport je otkrio šokante detalje radijacijskog incidenta u kojem došlo do curenja visokoradioaktivnog izotopa Cezija Cs-137 u hali bivše kompanije Energoinvest TAT na Stupu.

 

Dekontaminacija tek kreće. I trajat će

 

Slučaj je prijavljen prošle godine Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koja je nakon toga obavijestila Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS).

 

Obje ustanove za Raport su potvrdile da se slučaj desio, ali su o njemu godinu dana šutjele.

 

U odgovoru koji smo jučer dobili od DRARNS-a ističe se kako je kontaminirano područje od oko 4.000 metara kvadratnih, da je područije izvora radijacije zaštićeno te da će se krajem ovog mjeseca izvršiti radovi na dekontaminaciji. Cijeli proces trajat će do tri mjeseca!

 

Međutim, Raport donosi nove detalje, koji otkrivaju svu traljavost i nesposobnost nadležnih. Donosimo i eksluzivne fotografije iz hale u kojoj se incident dogodio.

 

Krenimo redom.


Fotografije prikazuju kako se zaštitio prostor

 

DRARNS u svom odgovoru ne navodi kada im je prijavljen incident.

 

No, kako je Raport već objavio incident je Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen u maju prošle godine. Tačnije, 13. maja. DRARNS je isti dan usmeno, a dan kasnije i pismeno obaviješten o svemu, ali prvi zapisnik s lica mjesta, kojeg je Raport ekskluzivno objavio, odnosno inspekcijiski nadzor, izvršen je tek 9. augusta. Dakle, tri mjeseca nakon toga!?

 

U svom odgovoru DRARNS također navodi kako je ustanovljeno povišeno radioaktivno zračenje, ali ne i koliko. Fotografije koje objavljuje Raport, a koje su sačinjene na dan sačinjenja zapisnika, pokazuju da je radijacija izuzetno povećana. Na samom ulazu u halu ona je taj dan bila pet do šest puta veća. Kasnije se to širilo.

 

Vrijednost prirodnog zračenja iznosi 0,07 do 0,1 μSv/h. Fotografije prikazuje puno više.

 

radijacija-energoinvest

 

Iz DRARNSA nas također ubjeđuju da su osigurali mjesto zračenja.

 

Fotografije pokazuju kako – običnom, žutom trakom.

 

Fotografije s lica mjesta možete pogledati na portalu Raport.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još