Deset mjeseci nakon smrti mlade Mostarke

Nevjerovatan preokret u slučaju Lane Bijedić: Angažovan haški forenzičar - kakav je njegov stručni nalaz?

Hronika31.08.20, 10:04h

Nevjerovatan preokret u slučaju Lane Bijedić: Angažovan haški forenzičar - kakav je njegov stručni nalaz?
Haški forenzičar preuzeo slučaj Lane Bijedić, na stolu i mogućnost samoubistva

 

 

Nakon što su bh. stručnjaci došli do zida u istrazi, rasvjetljavanje slučaja Lane Bijedić iz Mostara preuzeo je John Clark, forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Izvor iz policije Zapdnohercegovačke županije kaže kako su svi nalazi i dokazni materijali prevedeni na engleski jezik i da da će svjetski stručnjak uskoro donijeti svoj stručni nalaz i konačno rasvijetliti slučaj smrti mlade Mostarke koji je potresao čitavu regiju.

 

"Na osnovu nalaza koje je vidio, Clark je odmah kazao da se radi o samoubistvu“, kaže izvor za Klix.

 

Da se ponovno pregledavaju dokazni materijali u ovom slučaju potvrdio je i sam tužitelj u ZHŽ-u Josip Aničić, koji priznaje da je ovo jedan od najkompliciranijih slučajeva.

 

Podsjeća da su obdukcijski nalazi nakon tragične smrti mlade Mostarke ukazivali na to da se radi o ubistvu. Ali obdukcijski nalaz se doveo u sumnju na osnovu brojnih dokaznih materijala i izjava svjedoka.

 

Da je cijeli slučaj od početka istrage išao u krivom smjeru smatra i ribar koji je kobne nedjelje 6. oktobra prošle godine pronašao tijelo Lane Bijedić u rijeci Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 koji vodi prema Bijači. On tvrdi da je od pronalaska tijela mrtve djevojke proživio pakao i neviđenu sramotu koju su mu pričinili istražni organi.

 

"Veće neugodnosti nisam doživio u životu. Ispitivanja, pretresanje kuća, praktički sam ja ispao osumnjičen, jer sam je slučajno naišao kad sam išao loviti ribu i prijavio policiji pronalazak tijela“, kaže za Klix ribar.

 

Pričajući o teškim trenucima koji su stigmatizirali njegovu porodicu kaže kako je njegova kuća u izgradnji u blizini mjesta nesreće, te da su policajaci poput kauboja dočekali njegovog sina, da su im uzimani brisevi, te da su na kraju krajeva još oni bili osumnjičeni.

 

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje 6. oktobra 2019. godine trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Desetog oktobra po želji majke je sahranjena u Beogradu, a majka Nina Bijedić dekanica na Fakultetu informacijskih tehnologija se iz Mostara ubrzo preselila u glavni grad Srbije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Gledaj premijerni video sadržaj na DEPO Portalu! Dokumentarna TV serija "Nacionalna klasa"!

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još