FOTO/ REDOVI BEZ DISTANCE

U dimu ćevapa i luka i na +40: Šta jedu turisti u Neumu? Poznati sarajevski ćevabdžija zadovoljno trlja ruke...

Biznis Klub31.07.20, 21:45h

U dimu ćevapa i luka i na +40: Šta jedu turisti u Neumu? Poznati sarajevski ćevabdžija zadovoljno trlja ruke...
Ćevape u Neumu redovno jedu i turisti iz Beograda, koji posljednjih sedmica sve više biraju Neum kao destinaciju za odmor... A na ručak, a posebno večeru, dolaze i Dubrovčani

 

 

Gastronomska ponuda i naši specijaliteti poznati su širom svijeta. O pitama, ćevapima i drugim jelima iz BiH priča se širom planete. No, ćevapi su svakako jedan od najvećih brendova. Prva asocijacija na našu državu većini turista koji su koliko toliko upoznati sa njom je upravo ovaj specijalitet, čije recepte čuvamo još od 15. stoljeća.


Među Bosancima i Hercegovcima već decenijama se vodi rasprava koji ćevapi su najbolji. Za jedne su to neprikosnoveni sarajevski, za druge banjalučki, treći, pak, preferiraju travničke… Među najpopularnije ćevabdžinice tako spadaju Mrkva, Petica, Željo, Hodžić u Sarajevu, Hari u Travniku, “Kod Muje” u Banja Luci… Naravno, vrhunski ćevapi se mogu pojesti i “Kod Brajlovića” na Ilidži, u “Fijakeru starom” u Kozarskoj Dubici… Svaki od ovih ugostiteljskih objekata ima recept koji se prenosi u krugu porodice i vješto se čuva od konkurencije.
 

Hercegovina se, s druge strane, ne može baš pohvaliti dobrim ćevapima, ali oni imaju svoja tradicionalna jela koja su dostojna zamjena ćevapima. Već desetak dana i Neum je ucrtan na bh. gastro mapu kao mjesto gdje se mogu pojesti vrhunski ćevapi. Naime, u jedinom bh. gradu na moru otvorena je ćevabdžinica Mrkva koja je postala omiljena među domaćim stanovništvom, ali i Bosancima i Hercegovcima i ljudima iz regiona koji ljetuju u našem biseru na moru.

 

cevapi-neum-3

 

Tako ćevape u Neumu redovno jedu i turisti iz  Beograda, koji posljednjih sedmica sve više biraju Neum kao destinaciju za odmor.

 
- Nismo mogli zamisliti bolje ljetovanje. Jedino u Neumu možeš uživati u čistom moru i onda poslije kupanja pojesti prave sarajevske ćevape. I kada se, nadamo se, popravi situacija sa koronavirusom Neum će narednih godina zbog ćevapa biti jedna od opcija za odmor – kaže grupa Beograđana koje smo zatekli u Neumu. 

 

cevapi-neum-1


U Neum na ručak, a posebno večeru, dolaze i Dubrovčani. 


- Poznato je koliko Dubrovčani vole Sarajevo i da više puta godišnje dolazimo u glavni grad BiH. Sada kada poželimo prave sarajevske ćevape i imamo sat vremena viška, uvijek skoknemo do Neuma da uživamo u ovoj deliciji – kaže Ivica iz Dubrovnika.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još