IPAK PREOKRET U SEZONI

Nema 'paradajz turista' iz susjedstva, svi zadovoljni: Na Makarskoj rivijeri plaže pune i bez Bosanaca i Hercegovaca

Biznis Klub31.07.20, 17:11h

Nema 'paradajz turista' iz susjedstva, svi zadovoljni: Na Makarskoj rivijeri plaže pune i bez Bosanaca i Hercegovaca
I dok Dubrovnik kao aviodestinacija zbraja gubitke, na Makarskom primorju iznajmljivači soba i apartmana, poglavito oni koji imaju ekskluzivne objekte za klijentelu dubljeg džepa, nisu nezadovoljni. Objekti su im popunjeni, a rezervira se čak i za dogodine

 

 


Pune plaže na Makarskoj rivijeri zadnjih dana srpnja nisu nikakvo čudo. Ali, usred korona-krize vidjeti domaće i inozemne goste kako se brčkaju na plažama u Gradcu, Bristu, Zaostrogu uživajući u moru i suncu, ipak je dobar pokazatelj da nije sve tako crno kako se očekivalo na samom početku sezone, kada su plaže bile puste i prazne, piše Slobodna Dalmacija.


Plaže su poprilično dobro popunjene, u samom Gradcu ovih dana traži se mjesto više. Istina, gostiju je manje nego prošle godine, nema one tradicionalne masovnosti i vreve kao u mravinjaku. 


Za razliku od lani, vlasnici apartmana ne moraju stavljati ležaljke i ručnike da bi zauzeli mjesto za svoje goste prije nego što dođu jednodnevni kupači iz BiH. Trenutačno mjesta ima za sve pa su plaže baš idealno mjesto za odmor.


NEMA 'PARADAJZ TURISTA'


– Nažalost, ova korona je donijela i nešto dobro na Makarsku rivijeru. Nema "paradajz turista" – prokomentirali su iznajmljivači soba i apartmana iz Gradca, mjesta gdje je dosadašnjih godina bio najveći "pritisak" vikend-gostiju iz susjedstva.


Razumljivo, nitko od njih to ne želi javno reći, ali "off the record" nam pričaju da takvi gosti koje dovoze autobusi na jednodnevne izlete iz čitave Bosne i Hercegovine samo zauzimaju mjesta na plažama, ne troše ništa i iza sebe ostavljaju smeće koje netko mora pokupiti. Nemojte misliti da mi imamo nešto protiv gostiju iz BiH, dapače, svi su dobro došli, ali treba razgraničiti vikendaše i ljude iz BiH na odmoru koji ljetuju sa svojim obiteljima – ističe naš sugovornik.


Ovim drugima i sada je dopušten dolazak. Moraju imati rezervaciju smještaja, koji uključuje boravak duži od jednoga dana s uključenim spavanjem i negativan PCR test. Takvi su gosti dobrodošli, to više što većina njih ima vlastite kuće i stanove na potezu od Gradca do Drvenika.


Iako su prvotne prognoze govorile o potpunom krahu ovogodišnje turističke sezone, brojke turističkih zajednica govore da tradicionalni gosti, Poljaci, Česi, Slovaci unatoč korona-krizi nisu zaboravili dalmatinsku obalu.


I dok Dubrovnik kao aviodestinacija zbraja gubitke, na Makarskom primorju iznajmljivači soba i apartmana, poglavito oni koji imaju ekskluzivne objekte za klijentelu dubljeg džepa, nisu nezadovoljni. Objekti su im popunjeni, a rezervira se čak i za dogodine.


Jedan iznajmljivač u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kaže da je mu je kuća rasprodana za ovu sezonu i polovinu 2021. godine. Ni sam nije očekivao ovakav buking zbog pandemije i svih problema koje je ona donijela, ali sezona je nadmašila sva očekivanja.


– Nevjerojatno je koliko imamo upita za iduću sezonu i nisu to samo upiti već stižu i uplate rezervacija – kaže on i naglašava da je dosta objekata poluprazno, ali da se uglavnom radi o sobama i apartmanima niže kategorizacije, koji nisu popunjeni zbog izostanka gostiju iz Bosne i Hercegovine.


Nastavak teksta kao i fotogaleriju sa Makarske rivijere možete pogledati ovdje.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Arhiv)  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 110

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još