ANGAŽOVATI NOTARA ILI NE

Dileme pri kupovini ili prodaji nekretnine: Notarski obrađena isprava je najviša moguća forma pravnog posla

Hronika08.06.20, 10:10h

Dileme pri kupovini ili prodaji nekretnine: Notarski obrađena isprava je najviša moguća forma pravnog posla
Da je notarijat i više nego uspješno obavio svoju zadaću svjedoči činjenica da je prema neslužbenim podatcima manje od 1 % notarskih isprava uopće predmetom spora

 

Notarski obrađena isprava je najviša moguća forma pravnog posla i u ovom trenutku jedina moguća i valjana pravna forma za sve poslove iz oblasti stvarnih prava, kao što je kupovina, prodaja, darovanje nekretnina, ističu iz Notarske komore FBiH reagirajući na učestale dezinformacije u medijima o ovoj temi.


Ovo, ističu, nije tumačenje samo notara i notarske komore, nego i stajalište eminentnih profesora sa europskih i BiH sveučilišta. Iako pojedinci nastoje u medijima nametnuti svoje tumačenje presude Ustavnog suda FBiH, iz Komore kažu da notarski obrađena isprava kao pravna forma nikada nije dolazila u pitanje, kao pravno valjana isprava niti je ikada kao forma proglašena neustavnom.


- Ustavni sud je svojom odlukom proglasio neustavnim članak 73 Zakona o notarima iz razloga što je smatrao da nije u skladu s Ustavom da bude propisano kao jedina valjana forma za određene poslove jedino i isključivo notarski obrađena isprava, ali Ustavni sud nije rekao koja bi to druga forma pored notarski obrađene isprave također bila pravno valjana za spomenute pravne poslove, kaže predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić.


Taj dio posla je ostavljen zakonodavcu na Odluku, da uz notarski obrađenu ispravu kaže koje i kakve forme će još biti valjane, što nije lako jer se građanima Federacije morati zajamčiti približna pravnu sigurnost koju su dosad imali.


- A zakonodavac je sigurno svjestan da bi vraćanje na običnu ovjeru potpisa, gdje notar samo utvrđuje identitet stranaka, značilo povratak na stanje zbog kojeg je notarijat i uveden, mnoštvo sporova i cvjetanje sive ekonomije i nadripisasrstva, s nikakvom garancijom i odgovornosti za građane, što predstavlja ne jedan nego tri koraka unazad, dodaje Nakić.


Da je notarijat i više nego uspješno obavio svoju zadaću svjedoči činjenica da je prema neslužbenim podatcima manje od 1 % notarskih isprava uopće predmetom spora. Nakić kaže da teorije „zaštitnika građana“ o tome da je sud taj koji kontrolira valjanost isprave su netočne, jer dok isprava stigne do suda šteta je već nepopravljivo učinjena.


- Imate prodaju nekretnine u kojoj je kupac platio prodajnu cijenu prodavatelju, platio porez na promet i onda predao na uknjižbu Ugovor sudu, koji tada utvrdi da je Ugovor neprovodiv. Zamislite koliko godina će taj kupac i s kojim uopće uspjehom pokušavati vratiti novac u skupom i dugotrajnom sudskom sporu. A to se prije uvođenja notarijata događalo relativno često, pojašnjava Nakić.


Vrlo su opasne i neodgovorne teorije koje se u zadnje vrijeme pojavljuju plasirane od određenih interesnih grupacija da notari nisu ovlašteni obavljati svoju djelatnost odnosno sastavljati notarski obrađene isprave, te da su notari na takvim ispravama u obvezi ovjeriti potpis na traženje stranka. Notari su dužni postupati s najvišom razinom odgovornosti, te ni u kojem slučaju ne smiju ovjeravati potpise na sadržaju za koje to zakonom nije propisano, a što je slučaj sa stvarnim pravima.


Dokaz svemu naprijed iznesenom je činjenica da svi sudovi provode samo i jedino notarski obrađene isprave, jer su one do budućih promjena zakona jedina sigurna i valjana pravna forma, saopćeno je iz Notarske komore FBiH.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još