IZLAZI NA JAVNI PROTEST - 4. JULA, NA TRGU BIH

Irina Lovrić tvrdi: Mlađen Božović me je tukao, napadao, prijetio... Štite ga rođak sudija i njegovi stranački lešinari!

Front02.06.20, 18:14h

Irina Lovrić tvrdi: Mlađen Božović me je tukao, napadao, prijetio... Štite ga rođak sudija i njegovi stranački lešinari!
Ja sam kao dijete poginulog borca Armije BiH i zaštićeni prijavitelj korupcije otpuštena iz institcije BiH samo iz razloga što sam osnovano i u dobroj vjeri prijavila korupciju. Oni koje sam prijavila amnestirani su od procesuiranja i odgovornosti u Tužilaštvu BiH, a onda su i unaprijeđeni - tvrdi Irina Lovrić u svome reagiranju

 

Nakon današnje objave presude Ustavnog suda da bivši direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović nije vršio mobing u slučaju Irine Lovrić, ona je uputila reagiranje u kome iznosi svoju stranu priče i rezime svega što se dešavalo u Fondu za povratak tokom perioda kada je u njemu radila, zbog čega je pokrenula niz tužbi za mobing i diskriminaciju na radnom mjestu, ali i za korupciju i zloupotrebu službenog položaja. 


Lovrić najavljuje i javni protest koji će dana 4. jula ove godine održati na Trgu Bosne i Hercegovine i javnosti predočiti kompletnu dokumentaciju o slučajevima za koje više od jedne decenije pravdu traži po sudovima. 


Njeno reagiranje, uz priložene dokumente, prenosimo u cijelosti:    


Nakon 11 godina vođenja mučnog i iscrpljujućeg postupka pred sudovima u BiH, u kojem su grubo kršena sva moja osnovna ljudska prava, konačno je završen proces koji sam radi zaštite od mobinga i diskiminacije pokrenula protiv bivšeg direktora Fonda za povratak BiH Mlađena Božovića. Božović je nedavno imenovan šefom kabineta ministra za izbjeglice i ljudska prava BiH koji je, prema informacijama koje su objavili mediji, studirao 12 godina i ponavljao razred u srednjoj školi. Ministra je predložio brat zeta Mlađena Božovića, a Božović je i svoju kćerku zaposlio u institucijama BiH.


Da, konačno je i Ustavni sud BiH donio svoju odluku kojom zaključuje da nije mobing to što punih 20 mjeseci nisam radila ništa, što mi nisu davani radni zadaci, što su mi bila oduzeta sva sredstva za rad kojima sam aktima institucije ja bila zadužena, što kolege nisu smjele komunicirati sa mnom, što sam samo ja radila 30. arila 2007. godine dok su svi drugi uposlenici Fonda za povratak BiH dobili slobodan dan, kada me je Božović i napao na mom radnom mjestu. 


Mlađen Božović je kao direktor Fonda za povratak BiH od novca poreskih obveznika kupovao skupocjene poklone i luksuznu robu. Poklone za Dan žena dijelio je svim uposlenicama osim meni, a ni to za domaće sudije Ustavnog suda BiH nije diskriminacija iako to po definiciji jeste. Bilo je toga još mnogo, ali ni Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije cijenio moje materijalne dokaze već čak i podmetnute, ukradene i krivotovorene materijalne dokaze Mlađena Božovića. To što moju tužbu na odgovor tuženim Sud BiH nije dostavio pune dvije godine, Ustavni sud cijeni kao „ početni zastoj“?! 


Trebam li spominjati da je bliski rođak Mlađena Božovića sudija Suda Bosne i Hercegovine?!! 


Želim da javnost zna da sam u toku tog postupka ja pozvana na ročište u 15h, a tužene strane u 12h. Tada je moja tužba odbačena tj. smatrali su je povučenom jer se ja kao tužiteljica nisam pojavila „uredno pozvana“?!


U prvostepenom postupku, čak u dva navrata, utvrđeno je da je Mlađen Božović nada mnom izvšio mobing i dirkimanciju, a šteta koju je trebao da plati bila je iznad 30.000 KM. Bio je to presedan. Ovakva presuda donesena je i u obnovljenom postupku. A onda na scenu stupaju moćni političari, a ko stoji iza Božovića konačno je jasno svima. 


Mlađen Božović štite svi oni koji su se podlo i nemilosrdno okoristili ogromnim sredstvima namijenjenim povratku izbjeglica i raseljenih lica. Podsjećam, Mlađen Božović rukovodio je Fondom za povratak BiH gotovo punih 11 godina, u kom periodu su nadležne institucije, pa i Ured za reviziju institucija BiH, utvrdili niz nepravilnosti u poslovanju i zlouputrebu milionskih sredstava namijenjenih realizaciji projekata povratka izbjeglih i raseljenih lica u BiH. Spominju se u tim pronevjerama i određeni visokopozicionirani funkcioneri, članovi stranaka SNSD i HDZ, i sada dobro udomljeni na funkcijama u različnitim institucijam. 


Naravno, i ovaj kriminal zataškan je u Tužilaštvu BiH, a Božovića su od mene „spašavali“ raznim političkim intervencijama u svim postupcima koje sam pokretala na sudu. 


Krili su Božovićevo nezakonito postupanje, nezakonito zapošljavanje, namještanje tendera i javnih nabavki itd., a u stvari su tako sebe amnestirali od procesuiranja i krivične odgovornosti za dugogodišnje nezakonito i netransparentno trošenje novca namijenjenog najugroženijoj kategoriji ovoga društva. Mlađen Božović je dodjeljivao donacije namijenjene izbjeglicama i raseljenim licima čak i svom rođenom bratu, a od novca građana Bosne i Hercegovine platio je sam sebi studije u Novom Sadu i to u eurima, što je nezakonitim ocijenio i Ured za reviziju. Međutim, nikada za to nije odgovarao.


Mlađen Božović namjerno je parkirao luksuzno službeno vozilo Fonda za povratak BiH pred svojim stanom u Istočnom Sarajevu, i to pri samom kraju svoga mandata, kako bi bilo otuđeno sa kompletnom dokumentacijom koju je Božović ostavio u autu da olakša lopovima transport vozila izvan zemlje. Radilo se o džipu marke Tiquan. I ovo je zataškano u Tužilaštvu BiH. Potom je ukradeno i drugo vozilo Fonda.


Javnost treba da zna da me je Mlađen Božović i tukao na mom radnom mjestu, i to u vrijeme kada sam imala status zaštićenog prijavitelja korupcije u institucijama BiH. U napadu sam zadobila tjelesne povrede. To je činio jer je znao da nikada neće odgovarati ni za šta. 


Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Mlađena Božovića zbog zlostavljanja u obavljanju službe i nanošenja mi tjelesnih povreda. Opštiniski sud Sarajevo potvrdio je ovu optužnicu. Nakon toga se sam ponovo verbalno i fizički napadnuta. Od mene je traženo da odmah povučem sve tužbe i krivične prijave. Upućene su mi i prijetnje smrću na moj mobilni telefon, jedna od poruka bila je da će promijeniti presude i zakone da me spuste pod zemlju. U prilogu dostavljam i dokaze o tome. 

 

lovric-poruka-prijetnja2 lovric-poruka-prijetnja


To su i činili, zaista su mijenjali presude, baš kao i ovu. Bukvalno sam istjerana iz zemlje i sa svoga radnog mjesta u Fondu za povratak BiH. Nakon što su to uradili, zaustavljaju krivični postupak protiv Mlađena Božovića koji je započeo na Opštinskom sudu Sarajevo. Predmet se dostavlja Tužilaštvu BiH, gdje kao i sve ostalo i zataškava. 


Da, konačno je završen postupak koji se davno morao okončati na Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH, a trajao je nevjerovatnih 11 godina. Sada sam prošla sve stepenice do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu. Konačno sam dočekala i taj trenutak. Sretna sam da sam uopšte živa i da sam uspjela izdržati sve ovo. 


Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, kao uostalom i pravosuđe u BiH, u rukama politike. To više nije nikakva tajna. Javno se govori o tome kome služe domaće sudije u Ustavnom sudu BiH. Čak sam i iz ove pravosudne institucije informisana da su u mom slučaju intervenisali funkcioneri stranke SNSD i HDZ. Neka im služi na čast. Ja idem dalje, i boriću se do kraja. Kriminalci i korumpirani političari ne smiju više upravljati ovom državom. Pobrinućemo se da se to promijeni i u tome ćemo istrajati. To vam obećava prvi zakonom NEzaštićeni prijavijtelj korupcije u institucijama BiH.


U toku je još jedan postupak koji sam pokrenula radi zaštite od mobinga i diskriminacije pred Sudom BiH protiv Mlađena Božovića. Očekujem da će njegov rođak sudija i njegovi stranački lešinari i ovaj slučaj „završiti“ na isti način, baš kako su kod Gordane Tadić zataškali zlostavljanje i nanošenje mi tjelesnih povreda od strane bahatog primitivca Božovića, nedavno ustoličenog  tj. „ufoteljenog“  u kabinetu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sakrili su oni o Božoviću još mnogo toga u Tužilaštvu BiH.


Ovom prilikom obaveštavam građane i svoje prijatelje da dana 04. jula 2020. godine započinjem svoj protest na Trgu Bosne i Hercegovine, u toku kojeg će biti javno izložena sva dokumentacija koju posjedujem. Svi će imati pravo uvida u istu. Vrijeme je da narod sazna pravu istinu. 


Kao zaštićeni prijavitelj korupcije godinama sam zlostavljana i progonjena. Grubo su kršena sva moja prava posebno pred Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i Ustavnim sudom BiH, koji su pod snažnim uticajem politike. 


Ja sam kao dijete poginulog borca Armije BiH i zaštićeni prijavitelj korupcije otpuštena iz institcije BiH samo iz razloga što sam osnovano i u dobroj vjeri prijavila korupciju. Oni koje sam prijavila amnestirani su od procesuiranja i odgovornosti u Tužilaštvu BiH, a onda su i unaprijeđeni. 


PRINUĐENA SAM DA PRAVO NA PRAVDU JEDNAKU ZA SVE TRAŽIM NA TRGU BOSNE I HERCEGOVINE PRED PARLAMENTOM BIH. SVI KOJI TO ŽELE, OD 04. 07. 2020. GODINE MOGU ME TAMO NAĆI. 

 

Irina Lovrić u prilog svojih tvrdnji dostavlja tužbu kao i presudu Suda BiH iz februara ove godine, također za mobing u Fondu za povratak. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook