VLADA TK POZIVA NADLEŽNE INSTITUCIJE

Preispitajte odluku! Treba li Sadik Ahmetović postati direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli?!

Front09.05.20, 17:30h

Preispitajte odluku! Treba li Sadik Ahmetović postati direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli?!
Dvadesetak nevladinih organizacija iz cijele BiH pozvalo je danas Vladu TK da povuče odluku o imenovanju Ahmetovića za direktora spomenutog doma, smatrajući da ne posjeduje odgovarajuće reference zbog afere od prije desetak godina vezane za slučaj zlostavljanja maloljetne Romkinje

 

 


Vlada Tuzlanskog kantona danas je pozvala sve nadležne institucije da ispitaju imenovanje Sadika Ahmetovića na mjesto direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.


Kantonalna vlada je u saopćenju precizirala da se na raspisani Javni konkurs za izbor i imenovanje direktora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja prijavio samo jedan kandidat, Sadik Ahmetović.


Cijeneći ovu jedinu pristiglu prijavu, dodaje se, Upravni odbor (imenovan u martu 2017. godine) je konstatovao da Ahmetović ispunjava sve uslove propisane konkursom, kao i da "kandidat nikada nije procesuiran, optužen, niti osuđen za krivično djelo koje mu se u kuloarima i javnom diskursu stavlja na teret".


- Uzimajući u obzir sve navedeno, Upravni odbor Doma je imenovao Ahmetovića na poziciju direktora Doma. U cijelom ovom procesu, imajući u vidu sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona nije imala formalno-pravnog razloga zbog kojeg ne bi dala svoju saglasnost za imenovanje - navela je kantonalna vlada.


Pozvala je nadležne inspekcijske i druge eventualno nadležne organe da provjere ispravnost provedene procedure i utvrde osnovanost ovog imenovanja, a Vlada će, kako se ističe, postupiti u skladu sa njihovim nalazom.


Također, dvadesetak nevladinih organizacija iz cijele BiH pozvalo je danas Vladu TK da povuče odluku o imenovanju Ahmetovića za direktora spomenutog doma, smatrajući da ne posjeduje odgovarajuće reference zbog afere od prije desetak godina vezane za slučaj zlostavljanja maloljetne Romkinje.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još