Direktor Agencije za javne nabavke BiH nakon objave stenograma

Salčin pojašnjava: Srebrena malina nije sporna, postupak FUCZ jeste jer tad nisu bili ugroženi životi

Front07.05.20, 07:56h

Salčin pojašnjava: Srebrena malina nije sporna, postupak FUCZ jeste jer tad nisu bili ugroženi životi
Pokušavao sam da objasnim šta znači član 10, kada se on može koristiti, ako ste vidjeli u drugom dijelu stenograma kada sam vidio da pojedinci ponovo ne razumiju, ponovo sam se osvrnuo na one ključne stvari, odnosno na naše pojašnjenje i naše tumačenje zakona, kaže Salčin

 

Nakon što su u javnost procurili stenogrami sa proširene sjednice Vlade FBiH održane 16. marta, te tvrdnji Kadrije Kolića, advokata Fahrudina Solaka, kako pojedine osobe dezavuišu javnost i ubiru političke poene preko afere oko uvoza kineskih respiratora, kontaktirali smo direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina, jednog od "prozvanih".

 

Salčin je, tvrdi Kolić, na satanku u Vladi govorio jedno, da bi potom izašao sa drukčijim informacijama u javnost.

 

Direktor Agencije za javne nabavke je, pak, za Faktor kazao da mu je "drago što su stenogrami objavljeni", jer se, kako kaže, "vidi da je on tu bio proaktivno, da radi ono što je Agenciji za javne nabavke posao, odnosno da tumači zakon".

 

- Ja sam bio prisutan na toj sjednici mojom inicijativom, kontaktirao sam ured premijera jer smo dobili informaciju iz Vlade da se ide s inicijativom da se suspenduje Zakon o javnim nabavkama. Smatrali smo da to ne treba činiti, pogotovo što u Zakonu koji sad imamo postoji utemeljenje za ovakve situacije. Na stenogramu je jasno definisano, znate puno je ljudi na sjednici i meni se činilo da pojedinci, odnosno većina njih zagovara da se zakon suspenduje. Pokušavao sam da objasnim šta znači član 10, kada se on može koristiti, ako ste vidjeli u drugom dijelu stenograma kada sam vidio da pojedinci ponovo ne razumiju, ponovo sam se osvrnuo na one ključne stvari, odnosno na naše pojašnjenje i naše tumačenje zakona - kaže Salčin.

 

Iz stenograma je vidljivo da Salčin govori prisutnima da se u hitnim situacijama mogu pozvati na član 10. Zakona o javnim nabavkama, po kojem je moguće izuzeće od Zakona u slučaju hitnih situacija, gdje se mora reagirati za kratko vrijeme.

 

Međutim, kada se radi o konkretnom slučaju, odnosno nabavci respiratora koje je provela Federalna uprava civilne zaštite, Salčin tvrdi da se nije moglo pozivati na taj član Zakona, te da je trebalo provesti pregovarački postupak bez objave obavještenja.

 

- Izuzeće možete koristiti samo onda kada morate reagovati u roku par sati, a izuzeće od Zakona vi možete raditi i kada nema pandemije koronavirusa, imamo danas ovo klizište u Kladnju i to je situacija kada Općina Kladanj reaguje na način da izuzimanje od Zakona od javnih nabavki jer se mora reagovati u roku od sat, dva, jer su ugroženi ljudski životi - objašnjava Salčin.

 

Na konstataciju novinara Faktora da je u stenogramima vidljivo da pojedini prisutni konstatuju da je Evropska unija obustavila izvoz opreme koja je i našim bolnicama trebala i da je moguće da će se to desiti i sa azijskim tržištem, te na pitanje da li je po njemu to jedna takva situacija, Salčin odgovara:

 

- Upravo to. Stenogrami se dešavaju 16. marta, kada mi imamo potpunu histeriju, kada se dešavaju stvari gdje ne znamo ni šta će biti. Imamo prekid komunikacija, imamo prekid veza, dobavljači otkazuju narudžbe, nas kao Agenciju kontaktiraju tada i mnogi bh. dobavljači koji kažu da imaju poteškoća u transportu roba da im pomognemo i slično. Da je ugovorni organ, u ovom slučaju Federalna uprava civilne zaštite donio ovakvu odluku da se izuzima od Zakona tih dana kada smo imali takvu situaciju, kada su imali ponudu i mogli nabaviti, sa aspekta javnih nabavki mi ne bismo to smatrali kao kršenje.

 

Trećeg aprila, kada se vi izuzimate od Zakona znači već imamo 17 dana, ne radi se više o satima, ne radi se više o minutama i nisu više ni ugroženi ljudski životi: Evo vidimo stanje da se popravilo, da nemamo toliki broj. Znači, to je ključno, odluka u kojoj se FUCZ izuzima od Zakona je po nama nelegalna. Sinoć je gospodin advokat gospodina Solaka kazao da ja dezavuišem javnost, jer smo rekli da ta neka druga procedure traje 50 dana. Nije tačno. Pregovarački postupak bez objave obavještenja koji su oni tada trebali koristiti traje pet dana - kaže Salčin.

 

Ostatak teksta čitajte na Faktoru.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još