poručili izetbegoviću, čoviću i dodiku

SDP BIH o raspodjeli novca od MMF-a: Suzdržite se od politikantskih igrokaza bar dok traje kriza!

Front12.04.20, 11:05h

SDP BIH o raspodjeli novca od MMF-a: Suzdržite se od politikantskih igrokaza bar dok traje kriza!
SDPBiH iskazuje svoje neslaganje i protest protiv postupka organizatora sastanka, koji sazivanjem trojice predsjednika stranaka formalno priznaju i afirmišu partitokratski i etnokratski princip vladavine

 

Povodom dogovora Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića o raspodjeli kredita MMF-a od 330 miliona eura, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva trojicu predsjednika stranaka da se barem u vrijeme opće krize suzdrže od izlaganja građana uobičajenim politikantskim igrokazima i besmislenom dramatiziranju stanja koje je svakako dovoljno teško.

 

 - S obzirom da se radi o predstavi kojoj su građani svjedočili već mnogo puta, zapravo niko nije iznenađen dogovorom. Naprotiv, cjelokupna javnost je znala da je čitav scenarij dio dogovora, te da će na kraju još jednih „mukotrpnih pregovora“ ovaj trojac građane „obradovati“ novim sporazumom o zaduženju. Svi smo znali ishod, još dok su u jeku najveće društvene prijetnje nakon rata trajala populistička prepucavanja između tri stranke. Nisu izostale ni uobičajene floskule o štićenju interesa jednih od drugih i trećih, gdje su sve troje tijesni decenijski koalicijski partneri - navodi se u saopćenju.

 

SDPBiH iskazuje svoje neslaganje i protest protiv postupka organizatora sastanka, koji sazivanjem trojice predsjednika stranaka formalno priznaju i afirmišu partitokratski i etnokratski princip vladavine.

 

Svojim postupcima, kažu u SDP-u, predstavnici EU su još jednom kapitulirali pristajući na nametnutu logiku parasistemskog djelovanja, umjesto da svojim postupcima snaže državu i njene institucije, posebno u ovako kritičnom trenutku. Radi se o konceptu koji je suprotan temeljnim evropskim demokratskim principima i ustavnom ustroju naše države.

 

- Naša država nije i ne može biti konsocijacija pod upravom trojice etničkih poglavica, nego jedinstvena, suverena država sa nižim administrativnim jedinicama, kako je i definisana Ustavom. Umjesto trojice neformalnih vođa „etničkih reprezentacija“, na pregovore su morali biti pozvani predstavnici države, članovi predsjedništva, premijeri entitetskih vlada, ministri i eventualno predsjednici parlamenata koji imaju formalna ovlaštenja da u ime države i njenih administrativnih jedinica pregovaraju. Konačno, jučerašnji susret ima i jednu pozitivnu odliku, pored osiguranja sredstava za borbu protiv negativnih posljedica virusa COVID-19. Naime, ovaj sastanak je još jednom potvrdio kako su članovi samozvanih nacionalnih reprezentacija na svim stranama puki statisti i izvršitelji volje njihovih etničkih reprezentativnih vođa. I dok su članice tzv. HNS-a i SNSD-ovi koalicioni partneri odavno pristali na uloge statista i mrvice koje im preostanu, očito je kako je, potpuno isto stanje i u “bošnjačkoj reprezentaciji”. Danas je jasno da za DF i SBB u „bošnjačkoj reprezentaciji" nema mjesta u početnoj postavi, a „grijanje klupe“ im očito i samim odgovara, sve dok klupu predstavlja nekoliko udobnih fotelja. Toga su, pored građana, očito svjesni i predstavnici međunarodne zajednice koji nisu niti razmišljali o tome da ove stranke - političke ukrase vladajućeg trojca - uopće o nečemu pitaju. Nažalost, tim činom predstavnici međunarodne zajednice nisu samo njima pokazali gdje im je mjesto, već su ponizili državu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i sve građane - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još