Iz Kriznog štaba KS najavili

Pilav: Očekujemo rast broja zaraženih u Sarajevu

Hronika29.03.20, 14:06h

Pilav: Očekujemo rast broja zaraženih u Sarajevu
U KS ima sedam otvorenih klastera, postoje podaci o tim kontaktima i oni bi trebali biti u kontaktu sa ordinirajućim ljekarima

 

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da je tokom subote testirano 39 uzoraka od čega je 6 pozitivnih. 

 

"U samoizolaciji je 1.551 naš sugrađanin. U trenutku kada se utvrdi da je neko pozitivan prema zakonu se izriče mjera kućne izolacije i svih članova porodice", kazala je Pilav. 

 

Ona je rekla da se povećan broj tesiranja radi usljed povećane cirkulacije virusa u okruženju.

 

"Testiranje se vrši u odgovarajućem momentu uz praćenje svih simptoma i znakova, povišene temperature te drugih aktivnih i resporatornih simptoma. Apeliram na građanstvo da se ne radi o odbijanju testiranja. Doktrinarno nije potrebno raditi asimptomatsko testiranje", kazala je Pilav.

 

U KS ima sedam otvorenih klastera, postoje podaci o tim kontaktima i oni bi trebali biti u kontaktu sa ordinirajućim ljekarima.

 

"Povećava se broj oboljelih i mi to očekujemo u narednom periodu. Molimo za saradnju sa zdravstvenim službama", kazala je.

 

Osamnaest putnika koji su se vratili iz Italije jutros su testirani i rezultati će biti u toku današnjeg dana.

 

"Oni su svi dobrog zdravstvenog stanja, afebrilni jer i tamo su bili u samoizolaciji", kazala je Pilav.

 

Kada je riječ o preminuloj ženi s llidže kojoj je nakon smrti potvrđen koronavirus, Pilav je kazala da Kantonalno tužilaštvo Sarajevo pokrenulo istragu tako da će svi podaci biti raspoloživi Kantonalnom tužilaštvu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!