Solidarnost u doba korona virusa

Ako trebate pomoć pri kupovini lijekova i hrane, zovite SDP: Forum mladih pomaže starijim i iznemoglim licima

Front16.03.20, 10:20h

Ako trebate pomoć pri kupovini lijekova i hrane, zovite SDP: Forum mladih pomaže starijim i iznemoglim licima
Ovo su vremena kada svi moramo biti solidarni i pomoći onima koji su najugroženiji. Ne smijemo dozvoliti da se iko osjeti zaboravljenim, a posebno ne stariji, iznemogli i bolesni, saopšteno je iz FOM SDP-a Sarajevo

 


Zbog obustave nastave u školama i vrtićima u Bosni i Hercegovini, SDP BiH traži od vlada u oba entiteta da donesu uredbe kojim će jednom roditelju ili skrbniku biti omogućeno da brinu o djeci, ukoliko su isti u radnom odnosu.

 

- Tražimo da vlade izdaju uputu da u svakom slučaju u kojem su oba roditelja/skrbnika ili samohrani roditelj u radnom odnosu, naloži odobravanje plaćenog dopusta jednom roditelju/skrbniku.

 

U slučajevima gdje je jedan od dva roditelja/skrbnika medicinski radnik, plaćeni dopust treba odobriti drugom uposlenom skrbniku ili roditelju. U slučajevima gdje su oba roditelja medicinski radnici, ili u slučajevima gdje se radi o samohranom roditelju, nužno je odobriti plaćeni dopust jednom uposlenom roditelju/skrbniku.

 

U svim drugim slučajevima roditelji/skrbnici trebaju imati pravo samostalnog izbora koji od njih će skrbiti o djeci. Smatramo da je ovakva mjera nužna, umjesto da su roditelji/skrbnici prisiljeni koristiti neplaćeni dopust ili odmor.

 

U slučajevima gdje su skrbnici ili roditelji nezaposleni, tražimo od vlada da propišu jednokratne mjesečne subvencije za cjelodnevno skrbljenje o djeci.

 

Također, tražimo da se u slučajevima socijalno ugroženih porodica hitno izdvoje sredstva i izvrši nabavka i dostava računara kako bi djeca u takvim domaćinstvima ravnopravno mogla pratiti i pohađati propisanu online nastavu. Također, svim porodicama sa navedenim statusom potrebno je omogućiti besplatan priključak i korištenje interneta za vrijeme trajanja krize - saopćeno je iz SDP-a.

 

Mladi SDP-ovci pomažu starijim građanima

Forum mladih SDP Sarajevo saopćio je da će se pridružiti pomoći starijim i iznemoglim licima koji nisu u mogućnosti otići u nabavku lijekova i osnovnih životnih potrepština.
Dovoljno je da se zainteresovane sugrađanke i sugrađani jave na sljedeće brojeve telefona SDP-ovih lokalnih organizacija:
033/203-667 SDP Centar
033/428-020; 033/428-021 SDP Hadžići
033 623 505 ; 033 629 682 SDP Ilidža
033 400 520 SDP Ilijaš
033/867-963 SDP Novi Grad Sarajevo
033/644-073; 033/642-943 SDP Novo Sarajevo
033 206 984 SDP Stari Grad
033/439-120 SDP Trnovo
033/430-908 SDP Vogošća.
- Ovo su vremena kada svi moramo biti solidarni i pomoći onima koji su najugroženiji. Ne smijemo dozvoliti da se iko osjeti zaboravljenim, a posebno ne stariji, iznemogli i bolesni - saopšteno je iz FOM SDP-a Sarajevo.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!