ŠUŠKA SE, ŠUŠKA... NIKŠIĆ U VELIKOJ DILEMI

Sve bih ja, kad bih bio Bakir: Izetbegović (po)nudi(o) nagodbu - smijenite Dinu, ne dirajte mi Sebiju, ostavit ću vam Fortu?!

Front18.01.20, 19:50h

Sve bih ja, kad bih bio Bakir: Izetbegović (po)nudi(o) nagodbu - smijenite Dinu, ne dirajte mi Sebiju, ostavit ću vam Fortu?!
Nikšić je pred velikom dilemom - ako bi prihvatio Izetbegovićevu ponudu, rizikuje da bude izložen javnom preziru gorem od onog kojeg je doživio Komšić. Ako odbije, ostaje kriza vlasti u KS

 

 


SDA, DF i SBB pozvali su stranke koje su do sada činile većinu da postignu sporazum, te da u cilju normalizacije rada Skupštine KS na mjesto predsjedavajuće Skupštine postave Smiljanu Viteškić iz reda srpskog naroda i ujedno najstariju zastupnicu u Skupštini.


Ovaj sporazum bi prema planu nove većine u KS trebali potpisati predsjednici klubova poslanika Naroda i pravde, SDA, Naše stranke, NBL, DF, SBB-a, Samostalni poslanici, SDP, te BOSS.


Ovo je, naravno, jedna od posljednjih pravnih finti kojom SDA želi deblokirati rad Skupštine KS. Međutim, od toga nema ništa, tvrdi dobro obaviješteni portal Nedžada Latića, The Bosnia Times. U tekstu se dalje navodi:  


I pošto je SDA „ispucala“ sve adute, preostaje joj da njen lider Bakir Izetbegović iznađe nove eventualne moduse za rješenje krize koju su sami izazvali. Tim prije jer se primiče datum kada će Zastupnički dom Federalnog parlamenta (trebalo bi to biti 28. januar 2019. godine) raspravljati o stanju u oblasti zdravstva i posebno na KCUS-u. 


Zahtjev za održavanje sjednice predsjedavajućem ZD-a Mirsadu Zaimoviću (SDA) su podnijeli Klubovi zastupnika iz SDP BiH, Naše stranke, Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, A-SDA i PDA. Predložena je samo jedna tačka: “Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista”.


Prema kuloarskim saznanjima do kojih je ovaj portal došao, Rusmir Mesihović Šanko glavni je akter zakulisnih pregovora koji se vode između Bakira Izetbegovića i Nermina Nikšića. Šanko je osobni politički savjetnik Željka Komšića i poznat je u Sarajevu po takvoj vrsti komunikacija među liderima bošnjačkih stranka. On je lik za političku prozu, jer svjesno igra ulogu, bez namjerne uvrede, neke „dvorske lude“. Kao takvog ga je kreirao Zlatko Lagumdžija. Sa njim se šprdaju i ismijavaju ga, ali on je, kao takav, mogao i još uvijek može komunicirati sa svima.


U ovoj roli on ima osobni interes jer Komšićev DF želi ministarstvo zdravstva u Vladi KS. Pored toga, neuspjeh pokušaja rušenja vlade Edina Forte bio bi politički debakl Komšića i njegovog DF-a, od kojeg će se teško oporaviti. Najveći interes za kompromisom, ipak, ima Bakir Izetbegović jer je u pitanju fotelja, a možda i karijera, njegove supruge Sebije. 


Dok je Fahrudin Radončić u najboljoj poziciji, jer je ostvario svoj politički cilj postavši ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, odakle ga nikad niko više ne može smijeniti. Zbog toga će samo iz hatara podržati Izetbegovićeve ponude, ali se sigurno ne želi zamjeriti ni Nerminu Nikšiću s kojim je zadržao korektne odnose, piše The Bosnia Times.


Zato Izetbegović nudi Nikšiću ostanak Edina Forte u premijerskoj fotelji, ali ne odustaje od smjene Dine Konakovića. U zamjenu za Fortu Izetbegović traži od Nikšića da odustane od zahtjeva za sjednicom Zastupničkog doma Federalnog parlamenta BiH na kojoj bi se raspravljalo o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.


Nikšić je pred velikom dilemom - ako bi prihvatio Izetbegovićevu ponudu, rizikuje da bude izložen javnom preziru gorem od onog kojeg je doživio Komšić. 


Ako odbije, ostaje kriza vlasti u KS.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAUIN/ad)

 

Gledajte bonus video, pratite DEPO TV!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još