NAKON BURE U MEDIJIMA

Uzdrmana poznata autokuća u BiH: 'Kramar' odgovara da li je uvezao 700 vozila na neuredan EUR1? I kupcima nudi dva gratis auta!

Biznis Klub11.09.19, 10:29h

Uzdrmana poznata autokuća u BiH: 'Kramar' odgovara da li je uvezao 700 vozila na neuredan EUR1? I kupcima nudi dva gratis auta!
Poznata autokuća izričito negira optužbe na svoj račun i navodi da "problem s EUR1 imaju svi prodajni saloni u BiH, a proziva se samo Auto salon Kramar"

 


Nakon teksta koji je prije dva dana objavio portal Inforadar, a u kome se navodi da "Više od 700 luksuznih automobila koje je u Bosnu i Hercegovinu tokom 2017. i 2018. godine uvezla Autokuća AS Kramar iz Ljubuškog nije imalo uredan i odgovarajući obrazac EUR1 kojim se ostvaruje povlastica i ne plaća carina", zbog čega je, kako se u tekstu tvrdi, budžet BiH (bio) u milionskom gubitku, iz AS Kramar stiže odgovr i pojašnjenje.


Poznata autokuća izričito negira optužbe na svoj račun i navodi da "problem s EUR1 imaju svi prodajni saloni u BiH, a proziva se samo Auto salon Kramar".


Odgovor Autokuće Kramar u cijelosti objavljujemo u nastavku:


- Kako bismo dokazali ispravnost našeg poslovanja, spremni smo svakom kupcu kojem automobil bude oduzet darovati ne jedno, nego dva vozila - izjavio je direktor Auto salona Kramar Andrija Zovko.


Auto salon Kramar je kompanija koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonskim propisima i svi naši postojeći i budući kupci ne trebaju brinuti, jer nam je transparentnost poslovanja primarna i upravo smo na toj praksi izgradili prepoznatljivo ime. Naši kupci su to prepoznali te smo zbog spomenutih vrijednosti već godinama na vodećoj poziciji na tržištu i kontinuirano širimo svoje poslovanje.


Upravo zbog toga želimo javnosti razjasniti neistinite navode koji su se pojavili u javnom prostoru. Još 2016. godine institucije u BiH su informirane kako se više neće izdavati potvrde proizvođača da se radi o proizvodu porijeklom iz EU, temeljem koje se kasnije izdavao EUR1 obrazac. Kao obrazloženje navode da to više nije praksa, kao i da BiH jedina traži ovakve provjere te da se radi o nepotrebnom administrativnom opterećivanju, s obzirom na to da se EUR1 obrasci mogu izdati i na temelju drugih dokumenata, a ne samo na temelju potvrde proizvođača.


Uprava za neizravno oporezivanje BiH inzistira na provjerama EUR1 obrazaca, a spomenute automobilske tvrtke ne žele na zahtjev jedne institucije iz BiH izdavati naprijed navedene potvrde jer, na kraju krajeva, svako vozilo ispod šasije ima svoje podrijetlo i zemlju proizvodnje. Nadalje, belgijski carinski organi, koji su izdali sporne EUR 1 obrasce, nakon zahtjeva za provjeru istih dostavljaju odgovor da su obrasci ovjereni greškom njihovog djelatnika, bez konkretnih navoda o kakvoj grešci je riječ. Nakon ovakvog odgovora, odnosno potvrde belgijskih carinskih organa kako je sve posljedica njihove greške, UNO odlučuje da Kramar mora platiti 1,7 milijuna KM, odnosno mora platiti grešku belgijskih carinskih organa.


Prema Zakonu o carinskoj politici BiH članak 213. naknadno se knjiženje, odnosno naknadna naplata uvoznih dažbina, ne vrši kada su potvrde o porijeklu izdali carinski organi zemlje izvoznice. Ukoliko se u okviru naknadne provjere utvrdi da te potvrde o porijeklu nisu mogle biti izdane, uvoznik objektivno nije znao niti mogao znati te okolnosti. Kao uvoznik postupali smo u dobroj vjeri i prema potvrdama koje su carinski organi izdali, vjerujući da su prije toga izvršili potrebne provjere.


Nadalje, Zakonom o carinskoj politici BiH niti u jednoj odredbi postupka naknadne naplate uvoznih dažbina nije navedeno oduzimanje robe, čime su napisi koji su objavljeni evidentno neistiniti i imaju za svrhu dovođenje u nedoumicu i zastrašivanje kupaca te narušavanje naše reputacije.


Dokaz o svim plaćenim obvezama po osnovu indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksi definiranih odredbama dostavljamo u prilogu ovog teksta. Auto salon Kramar već niz godina vozila nabavlja od renomiranih europskih dobavljača, sa svim pripadajućim jamstvima o porijeklu vozila i kilometraži. Auto salon Kramar svim potencijalnim kupcima daje na uvid broj šasije vozila preko kojeg može provjeriti svu povijest vozila u ovlaštenom servisu ili na internetu prije kupovine.


Znamo da uspjeh nije vrlina koja se na našem području cijeni, već se svim sredstvima žele ocrniti oni koji su uspješni, no nama je naša reputacija jako važna, a znamo koliko truda ulažemo u kvalitetu i odnosom prema kupcima i partnerima. Stoga nećemo dopustiti, usprkos učestalim pritiscima, narušavanje ugleda i nanošenje štete tvrtki koja uspješno posluje već 15 godina.


Portali koji redom objavljuju isti, neistinit članak, žele naštetiti Auto salonu Kramar, svim njegovim podružnicama u BiH ali i izvan nje, kao i svim zaposlenicima, partnerima i kupcima. Ovo predstavlja otvorenu zloupotrebu javnog medijskog servisa u svrhe huškanja i stvaranja atmosfere javnog linča.


Molim stoga sve novinare da se u svom radu pridržavaju načela objektivnosti, nepristranosti, objavljivanja istinitih i provjerenih informacija, te da izbjegavaju sadržaje usmjerene na stvaranje mržnje i netrpeljivosti. Ovi su principi, svi do jednog, prekršeni ovakvim “izvještavanjem”, u kojem se nas optužuje na temelju navodne dokumentacije određenih službi, navodi se u demantu Autokuće Kramar.
 

kramar-uvjerenje

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još