FOTO/ ZAVIRITE NA koncert 'Tri pisma iz Sarajeva'

Krcata Skenderija umjesto Bijele tabije: Goran Bregović sarajevsku publiku bacio u trans...

Zabava24.08.19, 23:04h

Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno kršćansko, jedno muslimansko i jedno jevrejsko

 

Popularni muzičar Goran Bregović održao je večeras u sarajevskoj Skenderiji koncert „Tri pisma iz Sarajeva". 


Posjetitelji su uživali u muzici koja spaja različite kulture i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad. 


Imali su prililku čuti violinu koja se svira u tri osnovna manira – kršćanskom, klasičnom, kako se svira klasična muzika – klezmer kako sviraju Jevreji - i orijentalni način, koji je jedna tehnika posve različita, kojom sviraju muslimani na Orijentu.   


Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno kršćansko, jedno muslimansko i jedno jevrejsko. 


Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije sa horom i orkestrom Gorana Bregovića nastupili su vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost bila je izvorna grupa "Sifet & Mehmed" iz Živinica. 


Prvobitno koncert je trebao biti održan na Bijeloj tabiji, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze promijenjena je lokacija.   


Bijela tabija bila je želja Bregovića jer zna da je to "najljepše mjesto s kojeg se može vidjeti grad“. Zato se u protekla četiri mjeseca radilo na uređenju posebnog ambijenta na tabiji, u kojem je publika, zahvaljujući rezervnoj opremi, ipak mogla uživati i u dvorani „Mirza Delibašić“.   


Prvi put ovaj koncert je izveden 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis sa L'Orchestre national d'Île de France. 


Nakon toga je izvođen u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta,  u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Meksiko Sitiju, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišnjevu, Sidneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skoplju, te je večerašnji koncert u Sarajevu bio svojevrsna kruna svjetske turneje „Tri pisma iz Sarajeva“.  


Između ostalih, ovaj veliki muzički događaj su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar.

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još