Narod i pravda o sporazumu HDZ - SDA - SNSD

Izetbegović mora izaći pred svoj narod i jasno im odgovoriti na tri ključna pitanja

Front07.08.19, 10:08h

Izetbegović mora izaći pred svoj narod i jasno im odgovoriti na tri ključna pitanja
Sporazum je toliko općenit da u suštini nikoga ne obavezuje na bilo šta, što se i vidi po dijametralno suprotnim izjavama potpisnika samo dan poslije. Sporazum vrvi od fraza, bez ijednog konkretiziranog rješenja, smatraju u Narodu i pravdi

 

Povodom potpisivanja koalicionog sporazuma između SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, iz Naroda i pravde su pozvali predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, da narodu odgovori na tri ključna pitanja o onome šta su trojica stranačkih lidera konkretno dogovorila.

 

Prvo pitanje se tiče puta Bosne i Hercegovine ka NATO integracijama što je SDA, uz podršku svih probosanskih stranaka, postavila kao uvjet svih uvjeta za formiranje Vijeća ministara BiH.

 

- Izetbegović mora izaći pred svoj narod i jasno reći da li će i do kada tačno Bosna i Hercegovina predati prvi Godišnji nacionalni program (ANP). Bez ANP-a, naš put u NATO-u nije usporen, već je blokiran, a od Dodika i njegovih partnera jasno smo čuli da od ANP-a nema ništa. Pitanje NATO integracija nadilaze stranačka neslaganja i uvijek smo bili spremni pružiti podršku bošnjačkim predstavnicima na tom polju. No, Izetbegović mora shvatiti da je stasala jedna nova generacija koja neće zatvoriti oba oka i dopustiti da bude prevarena - navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

 

Drugo pitanje odnosi se na formulaciju da će koalicioni partneri izmjenom izbornog zakonodavstva omogućiti da se osigura legitimno predstavljanje naroda.

 

- Koalicioni sporazum Dodika, Čovića i Izetbegovića koristi formulaciju o legitimnom predstavljanju što je opasna mantra HDZ-a BiH, već nekoliko godina kojom se nastoji prikazati kako su samo članovi HDZ-a legitimni predstavnici hrvatskog naroda. Kao stranka koja baštini bosanskohercegovački multikulturalizam i u čijem članstvu ima i bosanskohercegovačkih Hrvata, pozivamo Izetbegovića da svim bh. Hrvatima, koji nisu i neće biti članovi HDZ-a, odgovori da li je ovim svojim potpisom njihovu sudbinu isporučio Čoviću - kažu iz Naroda i pravde.

 

Pitanje o kojem se u javnosti malo govori a koje je, smatraju iz Naroda i pravde, jednako važno, jeste pitanje rokova kojih u potpisanom sporazumu uopće nema.

 

- Sporazum je toliko općenit da u suštini nikoga ne obavezuje na bilo šta, što se i vidi po dijametralno suprotnim izjavama potpisnika samo dan poslije. Sporazum vrvi od fraza, bez ijednog konkretiziranog rješenja. S obzirom na to da sporazum ne obavezuje nikog ni na šta, Izetbegović mora odgovoriti da li ima plan B u slučaju da Čović i Dodik odluče blokirati sve ono što im se ne sviđa već na Vijeću ministara BiH. Podsjećamo Izetbegovića da pojedine greške koje je napravio lično ili stranka na čijem je čelu dovode cjelokupnu probosansku politiku u pat-poziciju pred koalicijom Dodik-Čović. Greška kojom je SDA osigurala četiri predstavnika SNSD-u u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, već nas dovoljno skupo košta, a svaki naredni pogrešan korak dovodi u još složeniju situaciju našu domovinu - dodaju iz Naroda i pravde.

 

Na kraju saopćenja iz ove stranke podsjećaju da Izetbegović ni u sporazumu niti u javnoj debati nije tematizirao za Bošnjake jako važno pitanje, a to je ugovor između Islamske zajednice u BiH i države te još jednom pozivaju bošnjačke predstavnike da ovom pitanju posvete pažnju

 


(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još