FOTO/ POČETAK LJETA U ZNAKU 14. NAFF-a

Krcata terasa hotela Sunce u Neumu, vatromet, mažoretkinje, party na bazenu... A gosti poznata lica iz javnog života

Kultura29.06.19, 22:30h

Naff je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemlje iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta

 

 

Na terasi hotela Sunce u Neumu, u subotu, 29. juna, svečano je otvoren Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2019. 


Na svečanosti otvaranja kao i dosadašnjih godina bile su prisutne brojne ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, a za muzički dio bile su zadužene Mostarske mažoretkinje i klapa Trebižat.


- Ovaj Festival je postao fenomen, ne samo fenomen Neuma, nego kulturni fenomen ove zemlje i čast mi je što sam večeras ovdje na otvorenju njegovog 14. izdanja - kazao je u svom obraćanju Milan Trivić, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i dogradonačelnik Sarajeva.


Oduševljenje Festivalom nije krila ni Megan Duffy, predstavnica Veleposlanstva SAD u BiH, koja je naglasila kako Veleposlanstvo SAD-a s ponosom podržava ovaj Festival već deset godina. 


- Dijeljenje priča filmom je divan i zabavan način za zabližavanje ljudi i podsjetnik svima nama na ono što nam je zajedničko, a posebno mi je drago što i ove godine ponovo imamo američkog autora u Neumu - istakla je Duffy.


Naff je još jednom oborio rekorde, a svake godine broj prijavljenih filmova se povećava, kao i zemlje iz kojih dolaze. Ove godine prijave su došle iz 61 zemlje svijeta. 


Idejni tvorac i direktor Festivala Jurinko Rajič ponosan je na činjenicu da su zemlje poput Amerike, Engleske, Francuske, Španjolske,  Rusije koje su centri animacije - ove godine poslale mnogo filmova na konkurs, a to je ogromna vrsta priznanja – zaključio je on. Nakon riječi dobrodošlice, Festival je proglasio otvorenim.


Nakon službenog otvorenja, gosti i prijatelji Festivala su uživali u tradicionalnom vatrometu i partiju na bazenu hotela Sunce.


Osim u Neumu, filmovi će se uporedo prikazivati u Mostaru i to u Pavarotti centru. Projekcije počinju u 21h, a ulaz je besplatan. 


Tijekom trajanja Festivala u natjecateljskom programu biće prikazano 58 filmova, a u panorami 18 filmskih ostvarenja. Također biće održana i tri stručna predavanja, te promocija knjige o animiranom filmu poznatog bh.autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Festival će svečano biti zatvoren 4. srpnja dodjelom nagrada.


Festival se ove godine održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, zatim Ministarstva civilnih poslova BIH, Turističke zajednice HNŽ, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Općine Neum i Grada Mostara.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!