Hrvatska, Crna Gora ili Grčka - pitanje je sad

Gdje je poskupio smještaj, a gdje hrana i zabava? Veliki pregled cijena pred ljetovanje

Lifestyle29.06.19, 10:03h

Gdje je poskupio smještaj, a gdje hrana i zabava? Veliki pregled cijena pred ljetovanje
Prema rezultatima Blicovog istraživanja, najviše novca otići će za kupovinu hrane u hrvatskim marketima

 

Sezona odmora je u jeku, a pored pitanja šta ponijeti na put, dilema je i koliko novca je potrebno za džeparac. Koliko para ćete potrošiti na hranu u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj?

 

Beogradski Blic.rs istražio je koje su cijene vanpansionske potrošnje i došli do zaključka da su troškovi na namirnice u Crnoj Gori najpribližniji onima u Srbiji.

 

Crna Gora

 

Cijene turističkih potrepština u marketima ostale su na prošlogodišnjem nivou pa je za hljeb potrebno izdvojiti 0,57 eura, za litar mleka 0,77 eura, a za 12 jaja 1,42 eura.

 

Za kilogram jabuka potrebno je oko 0,83 eura, dok je cijena najskupljih banana oko 1,07 eura. Cijena 1,5 litara vode je 0,57 eura. Prema podacima Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cijena ležaljki je ista pa je za jednu potrebno izdvojiti od pet do 15 eura.

 

Za brzu hranu potrebno je od jednog do pet eura u zavisnosti od ljetovališta, dok je kafa od 0,80 i 1,80 eura. Cijene u restoranima takođe su ostale slične prošlogodišnjim te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 eura po osobi u zavisnosti od ljetovališta i naručene hrane. Za taksi vam treba između 0,80 centi i dva eura za start. Specifično je i to što taksisti ne pristaju na vožnju čija bi cijena bila manja od 1,60 eura.

 

Grčka

 

Cijene hrane u Grčkoj se ne razlikuju previše u odnosu na prethodne godine i drastičnih poskupljenja nema. U prosjeku za četvoročlanu porodicu potrebno je 370 eura.

 

Kada je u pitanju taksi prevoz, u Grčkoj je potrebno izdvojiti od četiri eura za razdaljinu od kilometar-dva, a 50 eura za razdaljine od nekih četrdesetak kilometara, što znači da je cijena po kilometru od 1,25 eura (za duže relacije) do četiri eura (za najkraće relacije). Ako vas više uđe u taksi ovaj vid prevoza na nekim relacijama može čak biti isplativiji i od vožnje autobusom.

 

Kod određenih destinacija za ljeto 2019. primijetan je blagi porast cijena smeštaja u odnosu na prošlu sezonu i ocjena turizmologa je da se ne radi o drastičnom poskupljenju već o povećanju od pet do maksimalnih deset odsto, zbog čega se turisti iz Srbije često odlučuju za first minute ili last minute ponude.

 

Prema podacima turističkih vodiča, cijene su najviše porasle na Halkidikiju, posebno na Sitoniji i to između 10 i 15 odsto, dok su na Tasosu i na drugim destinacijama koje su atraktivne za srpske turiste (olimpijska i solunska regija, Lefkada i Jonska obala) cijene skočile za oko pet do 10 odsto.

 

Hrvatska

 

Prema rezultatima Blicovog istraživanja, najviše novca otići će za kupovinu hrane u hrvatskim marketima te je cijena litra mlijeka oko 0,9 eura, a hljeba 0,89 eura. Za kupovinu pakovanja jaja potrebno je izdvojiti 1,98 eura.

 

Cijena povrća je od 0,50 eura koliko košta glavica kupusa, do 1,3 eura koliko košta kilogram paradajza.

 

Cijene brze hrane na hrvatskim kioscima su od 0,80 centi za pecivo do tri eura za parče pice ili pljeskavicu. Obrok u restoranu koštaće najmanje 10 eura, a bogatiji ručak čak 100 eura.

 

Za zakuske na plaži potrebno je od 2,5 do tri eura koliko je palačinka, odnosno 1,5 euro za krofnice. Kugla sladoleda je 1 euro, dok je sok od pola litre dva eura. Čaj ili espreso platićete euro.

 

Na većini plaža iznajmljivanje ležaljke je oko 3,5 eura, suncobrana tri eura, no ta se cena penje i do sedam eura, zavisno od lokacije. Jedan euro je start za taksi na dužim relacijama, a na kraćim potrebno je izdvojiti dva eura.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!