Član Predsjedništva BiH reagovao na optužbe

Džaferović: Pozivam SNSD da prestane sa blokadama! Evo šta traži SDA...

Front10.06.19, 17:14h

Džaferović: Pozivam SNSD da prestane sa blokadama! Evo šta traži SDA...
On je rekao da se ne mogu provoditi zakoni koji se nekom sviđaju, a opstruirati oni koji nisu po volji

 

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sjednice Kolegija SDA reagovao je na optužbe iz SNSD-a koje navode da je SDA stranka koja blokira uspostavu vlasti na nivou BiH.

 

"Iako sve vrijeme izbjegavamo preprike u javnom prostoru moramo reagirati na ponavljanje teze kako je SDA kriva za blokadu uspostave vlasti. Iz SNSD-a plasiraju ovu tezu, a odbijanjem da poštuju Ustav, zakone - najodgovorniji su što Vijeće ministara nije formirano. SDA ne blokira, uspostava Vijeća ministara treba krenuti odmah - potrebno je da se poštuju Ustav i zakoni", poručio je Džaferović.

 

On je rekao da se ne mogu provoditi zakoni koji se nekom sviđaju, a opstruirati oni koji nisu po volji.

 

"To je narušavanje vladavine prava i vodi u anarhiju. SNSD odbija provoditi odluke o saradnji sa NATO-om, a neki dovode u pitanje i evropski put Bosne i Hercegovine", izjavio je Džaferović.

 

"SNSD najavljuje da će odustati od evropskog puta, optužuju SDA da blokira formiranje vlasti. Za sedam mjeseci su održane dvije redovne sjednice Predsjedništva, jer predsjedavajući ne zakazuje sjednice. SDA upućuje pozive da prekine sa blokadama", kazao je Džaferović.

 

"Za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz SNSD-a, ono što tražimo je da se kandidat obaveže na poštivanje Ustava i zakona. Neka to potvrde i članovi Predsjedništva, koji treba da mu daju mandat. Neka prezentira plan rada Vijeća ministara i kakav mu je plan za ubrzavanje evropskog puta", dodao je Džaferović.

 

Što se tiče formiranje Vlade FBiH - Džaferović je rekao da SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u proces formiranja vlasti na nivou FBiH.

 

"HDZ poziva da se uspostava na državnom nivou ne uslovljava ni na koji način, a onda na federalnom uslovljavaju usvajanjem Izbornog zakona. Traže od SDA da predloži taj zakon. Bili smo na korak do rješenja za izborni proces, a onda je Božo Ljubić odbio Aprilski paket, Čović je odbio Fuleov paket. SDA je spremna bila, ali HDZ je odbijao. To je problem koji traje više od decenije. Nije ga lako riješiti zbog odluka Ustavnog suda, presude Sejdić-Finci i drugih", rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

 

"Pozivamo HDZ da pristupimo formiranju vlasti, da nam ponude model za Izborni zakon koji će uzeti u obzir odluke Ustavnog suda, suda u Strazburu. Ako ne može odmah - prihvatamo obavezu da radimo zajedno", naveo je član Predsjedništva BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još