Florian Bieber, stručnjak za Balkan

Sumnjivo je što je tužba protiv Tegeltije tako brzo odbačena... EK je konstatovala da je BiH zarobljena država

Hronika05.06.19, 20:53h

Sumnjivo je što je tužba protiv Tegeltije tako brzo odbačena... EK je konstatovala da je BiH zarobljena država
Evropska komisija je konstatovala da BiH ima elemente zarobljene države, sada koriste izraz političke zarobljenosti. Nije riječ o sitnoj korupciji, nego utjecaj stranaka - ne samo na pravosuđe nego na sve grane javne administracije, kaže Bieber

 

Florian Bieber, stručnjak za Balkan, komentarišući aferu "Tegeltija" za N1 je kazao da mu je čudno da je jako brzo povučena disciplinska tužba - pogotovo kada se uzme u obzir da svi procesi u BiH traju jako dugo.

 

"Ne znam sve detalje slučaja, ali odluke su čudne pogotovo ako se tumače u okviru izvještaja Evropske komisije, gdje se kritično gleda na stanje u BiH. Izvještaj konstatuje da politika ima utjecaj na sudstvo, zdravstvo, obrazovanje. Odbacivanje tužbe, tako brzo, a ostali procesi traju dugo - sumnjivo je i iznenađuje u kontekstu spornih procesa u BiH. Da se nešto brzo tako riješi je pomalo neočekivano", kazao je za N1 u javljanju iz Graza.

 

Podsjećamo, Disciplinska komisija VSTS-a odbacila je disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, predsjednika te institucije, saopćeno je iz VSTV-a. Komisija je odbacila oba zahtjeva kao nedopuštena.

 

Šta se treba dogoditi da se pokrene reforma pravosuđa?

 

"Visoki dijalog koji je pokrenut davno je bio improvizacija kao reakcija na kritike iz RS tada, nije donijela rezultate. Prvo moramo da konstatujemo da vanjska strana utiče na procese reforme je ograničen. Spremnost mora da dolazi iznutra, EU je tu samo da pomogne. Bez spremnosti aktera ne vidim kako da EU može da utječe, oni mogu da daju okvir - ali bez političke volje nema snažne podrške procesa. Ako postoji volja - postoje i instrumenti EU", naveo je Bieber.

 

"Možda će sljedeća komisija moći napraviti reset procesa, bez partnera sa bh. strane ne vidim mogućnost uspjeha", kazao je za N1 Bieber.

 

Ima li partnera za to u BiH i da li je pravosuđe pod "šapom" politike u BiH?

 

"Ako čitate izvještaj Evropske komisije - kratak odogovor je ne. Evropska komisija je konstatovala da BiH ima elemente zarobljene države, sada koriste izraz političke zarobljenosti. Nije riječ o sitnoj korupciji, nego utjecaj stranaka - ne samo na pravosuđe nego na sve grane javne administracije. Ne vidim sada političku volju za to", kazao je.

 

On je rekao da političari i stranke u BiH retorički kažu da su za EU - ali ništa ne rade da napreduju u procesu.

 

Da li treba razmišljati o ostavkama VSTV ili smjenama?

 

"Treba da se istraži prvo istina, šta se desilo. Treba proces, ali u tom trenutku - dok se vodi proces po ozbiljnost optužbe - najrealnije je da ta osoba ne bude na svom mjestu dok istraga traje. Ozbiljne su optužbe, dokazni materijalni su ozbiljni. To ne može da se ignoriše. Dosta skandala se ignoriše, a optuženi se nadaju da će se to zaboraviti. To vodi u neku spiralu gdje je država sve zarobljenija", naveo je sagovornik Borisa Breze u Danu uživo.

 

Gdje vidi rješenje?

 

"Rješenje je samo kroz politički i institucionalni proces. Poruka da se to ponašanje ne toleriše, a ako se potvrdi krivica da će osobe biti osuđene. Nema ideje da svako može da radi ša hoće i da ne bude posljedica. Svaka promjena mora da ima institucionalni okvir. Ambasade, akteri i građani mogu da utječu. Konačna odluka mora da bude institucionalna, ali institucije ne osjećaju dovoljno pritisak da promjene ponašanje", kazao je.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još