Eskalirao narušen odnos između Rektorata UNSA-e i fakulteta

Izrežirani bojkot: Zašto je rukovodstvu Medicine tek sada zasmetala svečana zakletva?!

Hronika06.12.18, 08:47h

Izrežirani bojkot: Zašto je rukovodstvu Medicine tek sada zasmetala svečana zakletva?!
Bivši rektor UNSA i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Nedžad Mulabegović rekao je za Patriju da su godinama unazad diplomanti Medicinskog fakulteta polagali tekst svečane zakletve zajedno sa drugim kolegama s fakulteta medicinske grupacije, a Hipokratovu zakletvu su polagali i potpisivali zasebno na Medicinskom fakultetu

 

Izvor: Nap.ba

Piše: A. Varatanović

 

Ne stišava se bura nakon skandala u režiji rukovodstva Medicinskog fakulteta u Sarajevu čiji se diplomanti i magistranti nisu pojavili na svečanoj promociji studenata Univerziteta u Sarajevu održanoj 1. decembra u dvorani „Juan Antonio Samaranch“. Od 2005. godine od kada se održava kolektivna promocija diplomanata i magistranata nije se dogodilo da jedan fakultet odbije učešće u svečanosti.

 

V.d. dekana Medicinskog fakulteta i prodekan za finansije Nermin Sarajlić u odgovoru koji je uputio agenciji Patria naveo je da su diplomanti poštovali zaključke Vijeća Medicinskog fakulteta koje većinski čine njihovi profesori, te se u skladu s tim nisu pojavili na promociji.

 

Razlog bojkota je tekst svečane zakletve koju polažu diplomanti pet fakulteta medicinske grupacije. Kako je to navedeno u zaključcima Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta od 21.11.2018. godine „predloženi modificirani tekst zakletve neprihvatljiv je za doktore medicine.“

 

Medicinski fakultet je od Senata Univerziteta u Sarajevu tražio da na sjednici održanoj 28. novembra (dva dana prije održavanja svečanosti) na dnevni red uvrsti originalni tekst Hipokratove zakletve što je odbijeno.

 

Dekan jednog od fakulteta koji pripada medicinskoj grupaciji pojasnio je Patriji da se ne radi o dvije Hipokratove zakletve, već o Svečanoj zakletvi diplomanata fakulteta medicinske grupacije koja je utvrđena isključivo za čin svečane promocije.

 

- Medicinski fakultet kasno je tražio da se polaže Hipokratova zakletva na svečanoj ceremoniji jer je sve već bilo dogovoreno. Nikada ranije nije bilo zahtjeva sa Medicine da se polaže Hipokratova zakletva jer to diplomanti urade na Medicinskom fakultetu i potpišu zakletvu. Posebnu zakletvu polažu i diplomanti Veterinarskog fakulteta što su i učinili nekoliko dana prije svečane promocije u Zetri.

 

Bivši rektor UNSA i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Nedžad Mulabegović rekao je za Patriju da su godinama unazad diplomanti Medicinskog fakulteta polagali tekst svečane zakletve zajedno sa drugim kolegama s fakulteta medicinske grupacije, a Hipokratovu zakletvu su polagali i potpisivali zasebno na Medicinskom fakultetu.

 

Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu su obavezujuće za sve Fakultete, pa je tako trebalo biti i u ovom slučaju. No, Medicinski fakultet se vodio odlukama Nastavno-naučnog vijeća. Sagovornici agencije Patria navode da je ovim činom eskalirao narušen odnos između Rektorata UNSA-e, rektora Rifata Škrijelja i Medicinskog fakulteta koji traje već godinu i po dana. Za to vrijeme Fakultet je promijenio tri dekanese, od kojih je jedna nasilno smijenjena, a dvije je suspendovao Škrijelj. Dekanesu Semru Čavaljuga suspendirao je 13. novembra, a samo nekoliko dana kasnije NNV Fakulteta problematizira tekst zakletve koja se godinama unazad polagala na svečanoj promociji.   

 

Svečana zakletva diplomanata fakulteta medicinske grupacije:

 

„U času kada stupam među članove moje profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoj poziv ću obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija briga će mi biti zdravlje mog pacijenta. Poštovaću tajne onoga ko mi se povjeri. Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije mog poziva. Moje kolege biće mi sestre i braća. U vršenju dužnosti prema pacijentu neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, etničke i političke pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Ni pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.“

 

Ovu zakletvu položili su diplomanti Veterinarskog, Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija.

 

Hipokratova zakletva koju polažu isključivo diplomanti Medicinskog fakulteta glasi:

 

„U času kada stupam među članove ljekarske profesije: Svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog ko mi se povjeri, čak i nakon njegove smrti. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moji kolege bit će mi sestre i braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog porijekla, roda, nacionalnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih faktora. Apsolutno ću poštovati ljudski život. Ni pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja radi kršenja ljudskih prava i građanskih sloboda. Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.“

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još