SKANDAL TRESE NJEMAČKOG DIVA/ VLASNIKU GOLFA MORAJU VRATITI PUNU CIJENU

Pobjeda malog čovjeka protiv najvećeg proizvođača automobila: Kako je Volkswagen varao kupce?!

Biznis Klub24.11.18, 17:17h

Pobjeda malog čovjeka protiv najvećeg proizvođača automobila: Kako je Volkswagen varao kupce?!
Njemački je automobilski div priznao da su oko 11 miliona automobila širom svijeta opremili softverom koji omogućuje objavu netačnih podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motora

 


Njemački sud presudio je da Volkswagen mora vlasniku Golfa isplatiti naknadu u visini pune cijene vozila kupljenog 2012. godine zbog skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova, izvijestio je u petak njemački list Bild.


Prema presudi suda u Augsburgu, VW je postupio nemoralno, ugradivši u automobil softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova. Cilj im je bio obmanjivanjem kupaca povećati prihode i dobit, prenosi list.


U sudu nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije. Glasnogovornica Volkswagena nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.


Njemački je automobilski div priznao da su oko 11 miliona automobila širom svijeta opremili softverom koji omogućuje objavu netačnih podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motora.


Pristali su platiti milijarde dolara naknada u Sjedinjenim Državama u sklopu nagodbi s vlasnicima automobila, regulatorima za zaštitu okoliša, saveznim državama i ovlaštenim distributerima. Također su ponudili otkup 500 hiljada vozila u SAD-u.


U Evropi kompanija dosada nije sklopila takve nagodbe, a suočena je sa zahtjevima ulagača i klijenata za isplatom naknada čija se ukupna vrijednost mjeri u milijardama eura, podsjeća Reuters.

 

(Novac.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!