Afera se nastavlja

U staračkom domu u Nedžarićima je haos, Memišević se svim silama trudi ostati direktor: Koga je briga za štićenike?

Hronika22.11.18, 09:09h

U staračkom domu u Nedžarićima je haos, Memišević se svim silama trudi ostati direktor: Koga je briga za štićenike?
Kako navode zaposlenici, u domu je haos jer se Memišević svim silama trudi ostati na direktorskoj funkciji

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše: Jasmina Mališević

 

Nakon što je prošle sedmice grupa radnika Gerontološkog centra u Nedžarićima optužila bivšeg direktora Ismeta Skoku za brojne malverzacije i katastrofalan odnos prema korisnicima i radnicima koji su protiv njega podnijeli 25 tužbi, jučer se oglasila druga grupa koja brani Skoku, a optužuje sadašnjeg v. d. direktora u ostavci Zijada Memiševića. Tako se prepucavanja direktora, ko je radio po zakonu, ko je koga maltretirao, nastavljaju preko leđa 340 korisnika koji ispaštaju ni krivi ni dužni i koji mjesečno plaćaju smještaj od 407 do 700 KM.

 

Zastrašivanja

 

Kako navode zaposlenici, u domu je haos jer se Memišević svim silama trudi ostati na direktorskoj funkciji.

 

- Memišević je v. d. direktor od 19. jula nakon što je Skoki istekao mandat, a Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS-a, nije ispoštovala odluku Upravnog odbora koji je u konkursnoj proceduri ponovo za direktora izabrao Ismeta Skoku, tvrde radnici. Kako ističu, Memiševićevi poslušnici su na njegov nagovor organizovali potpisivanje peticije za njegov ostanak, a onima koji to nisu htjeli potpisati prijećeno je otkazom.

 

- U javnosti se pokušava stvoriti utisak kako bez Memiševića ništa ne može funkcionisati. On je od ranije poznat kao direktor koji je najviše hajrovao u mandatu dugom 20 godina. I danas se priča o cijenama po kojima smo kupovali hranu i druge proizvode, o stanovima koje je Memišević od nemoćnih korisnika bez bližih srodnika uz malverzacije uknjižavao na sebe i najbliže saradnike. U kratkom periodu otkako je v. d. uspio je prodati kurbansko meso koje su građani donirali korisnicima te platiti 5.000 KM za zamjenu crijepa na krovu iako nikad nije zamijenjen. Također je insistirao na saniranju vodovodnih instalacija od 45.000 KM i nakon saznanja da je kvar koji uzrokuje odliv vode otkriven i da radovi u tom obimu nisu potrebni. Premjestio je jedan broj radnika na radna mjesta koja su niža od stručne spreme koju posjeduju sa ciljem zastrašivanja, kažu radnici.

 

Ismet Skoko kaže da nema razloga da ga radnici brane, jer on već četiri mjeseca ne radi u Gerontološkom centru.

 

- Mandat sam odradio časno i pošteno. Kada sam došao, zatekao sam 9 KM, a na odlasku sam na računu ostavio 355.000 KM. Firmu sam konsolidovao i gdje god se moglo, štedio sam.

 

Urušavanje

 

Memišević nije poštivao Zakon o javnim nabavkama, a izdavanje iz budžeta za vrijeme Memiševića je bilo svake godine oko 80.000 KM, a mojim dolaskom se to smanjilo na 20.000 KM. To je istina i za svaku riječ imam validan papir. Žao mi je što se na ovaj način urušava ustanova koja brine o starim i iznemoglim osobama i što Memišević sa pomagačima pokušava na ovaj način zadržati poziciju iako je Upravni odbor na konkursnoj proceduri za direktora izabrao mene. To se nije dopalo njemu, a ni resornoj ministrici Dautbegović, rekao je Skoko. Sa druge strane, Zijad Memišević tvrdi da ga grupica radnika blati bez razloga i da nema šta komentarisati.

 

- To je laž i te priče su besmislene, kratko je rekao Memišević. A ni ministrica Dautbegović jučer nije bila raspoložena za priču. Ranije je izjavila da je poslala inspekciju i ostale nadležne da ispitaju sve navode i pregledaju dokumentaciju o radu ovog centra. A to će, kako je istakla, trajati danima.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!