Nakon bure u javnosti

Šta je utvrdila inspekcija u staračkom domu u Nedžarićima: Sve pregledano, zaključak glasi...

Hronika21.11.18, 17:20h

Šta je utvrdila inspekcija u staračkom domu u Nedžarićima: Sve pregledano, zaključak glasi...
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u proteklih pet godina izvršili su više od 70 usmjerenih i redovnih inspekcijskih nadora u KJU "Gerontološki centar" Sarajevo

 

Postupajući po informaciji, koja je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS proslijeđena na nadležno postupanje od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, 14. i 15. novebra 2018. godine u prostorijama KJU "Gerontološki centar" Sarajevo, četiri kantonalna inspektora, odnosno inspektor rada, socijalne zaštite, sanitarni i zdravstveni inspektor, izvršili su timski inspekcijiski nadzor u skladu sa propisanim nadležnostima, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

 

Utvrđeno je da je, u momentu inspekcijskog nadzora, u KJU "Gerontološki centar" Sarajevo smješteno 345 korisnika i 15 korisnika u Prihvatilištu, kao i da Centar ima 105 uposlenika.


Inspektori rada i socijalne zaštite vršili su uvid u personalne dosijee uposlenih i korisnika čija imena su navedena u predstavci na osnovu koje je izvršen usmjereni nadzor. Nakon provedenog inspekcijskog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja inspektor rada i inspektor socijalne zaštite nisu imali osnova za poduzimanje upravnih i drugih mjera. Kantonalni zdravstveni inspektor, također, nije utvrdio nepravilnosti u trenutku nadzora, a zaposlena doktorica je na zapisnik inspektora izjavila da u Centru nema oboljelih od šuge, kako je navedeno u predstavci.

 

Na okolnosti navoda iz nadležnosti sanitarne inspekcije, koji su se odnosili na "izostanak adekvatne higijene i nabavku nekvalitetnih sredstava za dezinfekciju prostora", sanitarni inspektor je, nakon izvršenog pregleda soba za korisnike, frizeraja, vešeraja, magacina i stacionara, utvrdio da prostor i oprema u trenutku nadzora zadovoljavaju minimum sanitarno-higijenskih uslova. Postupajućem inspektoru na uvid je predočeno više vrsta dezinfekcionih sredstava sa urednim rokom upotrebe, koja se koriste za svakodnevnu tekuću dezinfekciju u objektu. U skladu sa odredbama važećeg pravilnika JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u toj ustanovi vrši dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, te su inspektoru kao dokaz hronološkim redom predočene i potvrde o izvršenim DDD mjerama, na osnovu čega su iste posljednji put izvršene 11. oktobra 2018. godine.

 

Napominjemo da je službena Informacija o izvršenim inspekcijskim nadzorima u KJU "Gerontološki centar" Sarajevo 16. novembra 2018. godine dostavljena i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

 

Dodajemo da su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u proteklih pet godina izvršili više od 70 usmjerenih i redovnih inspekcijskih nadora u KJU "Gerontološki centar" Sarajevo, uz napomenu da je u aprilu 2015. godine sanitrani inspektor utvrdio prisustvo žohara u objektu. Tada je doneseno rješenje koje je izvršeno u roku i na način kako je odredio postupajući inspektor, te se od tada prisustvo insekata u Gerontološkom centru Sarajevo ne evidentira.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!