VIDEO/ PAKLENO NEVRIJEME TUTNJA EVROPOM

Voda nosi sve pred sobom, orkanski vjetar rastura obale: Pogledajte kako izgleda Venecija nakon oluje, a ni Hrvatska...

Hronika30.10.18, 10:52h

Voda nosi sve pred sobom, orkanski vjetar rastura obale: Pogledajte kako izgleda Venecija nakon oluje, a ni Hrvatska...
Oluje, kiše, jaki vjetrovi, visoke plime stvorili su pravi haos. Ipak, najgore je prošla Italija, a naročito Venecija, gdje je voda dostigla rekordni nivo. Poplavljeni su restorani i stanovi, a zbog nevremena su zatvorene mnoge škole


Val lošeg vremena koje ovih dana tutnja Evropom odnio je šest života u Italiji, dok se u Hrvatskoj jedna osoba vodi kao nestala.


Oluje, kiše, jaki vjetrovi, visoke plime stvorili su pravi haos. Ipak, najgore je prošla Italija, a naročito Venecija, gdje je voda dostigla rekordni nivo. Poplavljeni su restorani i stanovi, a zbog nevremena su zatvorene mnoge škole.


Trg svetog Marka u Veneciji evakuiran je nakon što je voda u ovom dijelu jučer u ranim popodnevnim satima dostigla nivo od 156 centimetara, kada drveni mostići, koji u slučaju poplave omogućavaju da se hoda po suhu, više nisu sigurni.

 


Trgu svetog Marka nekoliko sati se nije moglo pristupiti pa su se mnogi turisti odlučili hodati kroz vodu koja im je bila iznad koljena.


Ovo je šesti put u novijoj historiji grada da je "acqua alta" premašila 150 centimetara: 1951. je bila 151, 1979. - 166, 1986. - 159, 2008. - 156 i 1966. rekordnih 194 centimetra.

 

 

Osim u Veneciji, stanje pripravnosti je proglašeno za gotovo čitavu Italiju: crvena uzbuna na sjeveru (Ligurija, Lombardija, Veneto, Furlanija i Trentino) i u Abrucu te narandžasta na dobrom dijelu ostatka poluotoka i na Siciliji.


S druge strane, na Alpama na sjeveru Italije jučer je osvanuo visoki snježni pokrivač.


Oluja je i u Hrvatskoj, a u području Savudrije u ponedjeljak popodne nestala su dvojica mladića koja su otišla surfati uprkos upozorenjima o orkanskom jugu.

 


Prema navodima HRT-a, pronađen je živ jedan od mladića, državljanin Hrvatske, koji se sam uspio dokopati obale. Za mladićem iz Slovenije potraga će biti nastavljena danas, kada to vremenski uvjeti dozvole.


Zbog vjetra i ogromnih valova u ponedjeljak nijedan brod nije krenuo u potragu za njima, a pretraživanje obale do mraka nije dalo rezultate.


Dojavu o njihovom nestanku policija u Umagu je primila u popodnevnim satima i odmah je bila pokrenuta potraga, prenosi Index.hr.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!