MINISTARSTVO OBRAZOVANJA KS NAJAVLJUJE

Otvara se najmodernija škola u Sarajevu: Činilo se da nikad neće biti završena, ali prve đake prima u ponedjeljak

Hronika30.08.18, 13:58h

Otvara se najmodernija škola u Sarajevu: Činilo se da nikad neće biti završena, ali prve đake prima u ponedjeljak
U protekle četiri godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS realizovalo je brojne projekte. Otvaranje najmodernije osnovne škole u BiH najavljeno je za ponedjeljak

 

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pripremilo je Informator, što do sada nije bila praksa, kako bi upoznali javnost sa svim aktivnostima koje smo uradili u protekle četiri godine, ali i da preuzmemo odgovornost za naš rad - istakao je ministar Elvir Kazazović na konferenciji za medije koja je organizovana povodom početka nove školske godine i prezentacije projekata koji se planiraju realizirati.


Naveo je kako ovaj informator sadrži detaljne podatke o svakom projektu koji je urađen. Cilj je bio uraditi strateške dokumente, donijeti zakone i podzakonske akte kako bi se pravno uredilo obrazovanje na svim nivoima, u čemu se i uspjelo.


- Fokus je bio na informatizaciji obrazovanja, jer nam je u interesu da naši učenici budu jednaki sa svojim vršnjacima koji se školuju u savremenim evropskim državama, te da prate moderne tehnologije. Realizovali smo i Projekt škole za 21. vijek - kazao je ministar Kazazović te najavio kako se sa e-dnevnikom počinje od septembra.


Po njegovim riječima, resorno ministarstvo je poseban akcent stavilo i na očuvanje zdravlja djece, uvođenjem trećeg časa tjelesnog odgoja.


- Uspjeli smo realizovati projekt škole plivanja za sve učenike četvrtih razreda i od prošle godine školu skijanja za šeste razrede. Novi projekt je osnovna škola planinarstva koji se uvodi kao treći tjelesni sat za sedme razrede. Osigurali smo sredstva za besplatan boravak u školi prirode na Šabićima - informisao je prisutne ministar Kazazović.

 

Od ponedjeljka će s radom početi i nova škola na Aneksu koja je najopremljenija u BiH.

 

ministarstvo-obrazovanja-ks


Pomoćnica ministra za predškolski, osnovni odgoj i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje Nihada Čolić je rekla kako se u školsku godinu, koja počinje trećeg septembra ulazi s novim nastavnim planovima i programima koji su već dostavljeni školama.


- Od ove godine će se u trećim razredima devet osnovnih škola realizirati nastava maternjeg jezika zasnovana na ishodima učenja. U Prvoj i Sedmoj osnovnoj školi odvijat će se nastava po modelu jedan učitelj dvije metodike, što znači da će taj učitelj realizirati u svim odjeljenima jednog razreda dvije metodike. Nakon ovoga moguće je da pokrenemo inicijative izmjene nastavnih programa na nastavničkim fakultetima - istakla je pomoćnica Čolić.


Dodala je da sadašnji objekt u Šabićima može primiti oko 60 učenika, a da je planirano da se do aprila 2019.godine prošire njegovi kapaciteti.
   

- Škola planinarstva bit će obavezna za sve učenike sedmih razreda u okviru trećeg sata tjelesnog odgoja. Oko 3.700 učenika će realizirati program osnovne planinarske škole prilagođen pedagoškim standardima i njihovom uzrastu. Planirano je pet jednodnevnih izleta, i to na sarajevski Ozren, Igman, Bjelašnica, Orman i Trebević - navela je pomoćnica Čolić. 


Ove godine resorno ministarstvo po prvi put uz konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola objavilo je i poziv za stipendiranje talentovanih i nadarenih učenike, jer na ovaj način žele privući učenicima, koji ostvaruju odlične rezultate, posebno iz matematike, fizike i informatike, naše javne obrazovne ustanove.


- Posebna projektna aktivnost na koju smo izuzetno ponosi je da svi učenici drugog razred srednje škole odlaze u Srebrenicu na jedan dan, što je ideja Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja, a  za što je Vlada KS odobrila sredstva u iznosu od 120.000 KM. Uvest ćemo Zelenu sedmicu za srednjoškolce koja će biti tretirana kako redovni nastavni proces kako bi ih i na ovaj način ukazalo na značaj očuvanja životne sredine i okoliša - pojasnila je pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić.


Pomoćnica ministra za informatizaciju, međunarodnu saradnju i evropske integracije za obrazovanje Azemina Njuhović potcrtala je kako se protekle četiri godine radilo “udarnički”.


- Po pitanju informatizacije smo lideri u Bosni i Hercegovini, ali u pojedinim segmentima čak i u regionu. Krenuli smo od razvoja tehnološke infrastrukture. Za naše učenike smo nabavili 1.500 tableta i 950 računara. Educirali smo nastavnike informatike i preko 650 profesora razredne nastave koji predaju učenicima u prvim razredima osnovne škole taj predmet. Nastojali smo da, ne samo tehnološki aspekt prilagodimo školama, nego smo se bazirali i na pedagoško – socijološki aspekt, pa su obuku prošli pedagozi, sekretari škola, kao i predstavnici i članovi školskih odbora osnovnih i srednjih škola - rekla je pomoćnica Njuhović te najavila kako se planiraju uvesti digitalni sadržaji u nastavi i to za matematiku, fiziku, hemiju.


IT je donio snažne promjene u društvu, a samim time i obrazovanju. 


Ovom prilikom, zahvalila se svim nastavnicima i profesorima, ali i roditeljima koji su podržali navedene promjene, navodi se u saopštenju Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!