pljušte osude i oštre reakcije nakon dodikovih izjava

O ezanu i arlaukanju: Evo kako su reagovale Američka ambasada i Islamska zajednica u BiH

Front20.07.18, 15:45h

O ezanu i arlaukanju: Evo kako su reagovale Američka ambasada i Islamska zajednica u BiH
Kao što je državni sekretar Pompeo nedavno rekao, zaštita i promoviranje globalnog poštivanja vjerskih sloboda prioritet je američke administracije

 

Milorad Dodik izazvao je brojne reakcije nakon izjava u emisiji "Ćirilica" koja se emituje na Alternativnoj televiziji u kojoj je poziv sa džamije na molitvu, ezan, nazvao "arlaukanjem".

 

Iz Američke ambasade u BiH za N1 je rečeno da je svaka izjava koja promovira netrpeljivost apsolutno neprihvatljiva.

 

"Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti.

 

Kao što je državni sekretar Pompeo nedavno rekao, zaštita i promoviranje globalnog poštivanja vjerskih sloboda prioritet je američke administracije.

 

"Predani smo promicanju vjerskih sloboda širom svijeta, i sada, i u budućnosti. To je pravo koje pripada svakom pojedincu na svijetu. Tamo gdje su napadnute temeljne vjerske slobode, sloboda izražavanja, štampe i pravo na mirno okupljanje, tu imamo sukobe, nestabilnost i terorizam. S druge strane, vlade i društva koja zagovaraju ove slobode su sigurnija, stabilnija i u njima vlada mir."", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH. 

 

Savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić je, komentarišući uvrede predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio kako se IZBiH neće spuštati na Dodikov nivo, te da na ovakve uvrede prije svega trebaju reagovati državni organi u BiH.

 

Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su "zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook