NAJAVLJUJU SE OBILNE MONSUNSKE KIŠE

Spasioci u stravičnoj trci s vremenom: Imaju novi plan kako da izvuku dječake iz pećine, ali samo do vikenda...

Hronika05.07.18, 13:32h

Spasioci u stravičnoj trci s vremenom: Imaju novi plan kako da izvuku dječake iz pećine, ali samo do vikenda...
Nije jasno koliko će vremena biti potrebno da se ova preostala područja dreniraju, ali monsunske kiše predviđene za subotu bi mogle veoma brzo da popune kompleks pećine

 

 

Tajlandski spasioci kažu da bi 12 dečaka fudbalera i njihov trener zarobljeni duboko unutar kompleksa pećine možda mogli da išetaju na slobodu - pod uslovom da se njihova staza može isušiti prije monsunskih kiša predviđenih za vikend.


Vojna operacija u pećinskom kompleksu Tam Luang Nan Nong koristi stotine industrijskih pumpi za ispuštanje vode duž četiri kilometara staze od ulaza do područja, gdje su se djeca i njihov fudbalski trener sklonili prije 12 dana.


Svaka pumpa može da ispumpa 13.000 litara vode na sat. Vlasti postavljaju više pumpi i traže od inženjera da pronađu način da obezbijede više snage za rad kako bi se ubrzalo ispumpavanje, piše Blic.rs.


Ponsak Vongsatngiem, zvaničnik iz ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, rekao je za "Guardian" da je voda u proteklih nekoliko dana smanjena za 40 odsto i da je na taj način očišćeno 1,5 kilometara kanala kojim bi dječaci trebalo da prođu.


U četvrtak je fokus operacije na tome da se isprazni treći glavni basen duž rute gdje voda i dalje dostiže do plafona. Istovremeno se dječaci, koji ne mogu da plivaju, obučavaju za ronjenje pomoću opreme za plivanje.


Ali ronjenje je, pogotovo za neiskusnu djecu, veoma opasno kroz ove uzane puteve i blatnjavu mutnu vodu.


- Mi namjeravamo da vodu u trećoj komori smanjimo do tačke da nijedna oprema za ronjenje ne bude potrebna, da voda bude do struka, tako da djeca mogu da nose samo bezbjednosne prsluke i da išetaju kroz vodu - rekao je Vongsatngiem.


Čišećenje trećeg basena ostavilo bi još 2,5 kilometara puta punog vode kojim bi trebalo da prođu dječaci i trener.


Nije jasno koliko će vremena biti potrebno da se ova preostala područja dreniraju, ali monsunske kiše predviđene za subotu bi mogle veoma brzo da popune kompleks pećine.


U tom slučaju bi dječaci mogli da prežive mjesecima u pećini, uz dostavljanje pomoći, pod uslovom da komora u kojoj se oni nalaze ostane suha.


Dečaci i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu devet dana nakon što su u njoj nestali usljed poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživjeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.


Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dječaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang Nang Non, o čemu više možete čitati OVDJE.

 

(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook