KATASTROFA I U VODI I NA OBALI

Ništa od kupanja u ovom dijelu Jadrana: U more se izlile velike količine mazuta, turobni prizori na plažama

Hronika23.06.18, 20:36h

Ništa od kupanja u ovom dijelu Jadrana: U more se izlile velike količine mazuta, turobni prizori na plažama
Riječ je o čak tri hiljade litara koje su navodno istekle za vrijeme tankanja broda

 


Milionska šteta i prava ekološka kriza u mirnoj lučici Trget na dnu Raškog zaljeva. Već drugi dan traje akcija čišćenja obale cijelog tog područja, a zagađenje je nastalo u petak rano ujutro zbog isticanja goriva iz spremnika stranog teretnog broda za prijevoz stoke 'Fidelity', dužine 115,3 metara i 5395 bruto tona koji plovi pod libanonskom zastavom, tokom boravka na vezu u luci Trget.


Riječ je o čak tri hiljade litara koje je navodno isteklo za vrijeme tankanja broda. Oko 150 vatrogasaca, ali i djelatnici Pulske kapetanije, Lučke ispostave Raša i Županijske službe zaštite okoliša, te plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša već dva dana neumorno čiste plaže koje ovog ljeta vjerojatno neće biti za upotrebu, veterinarska inspekcija provjerava kakva je situacija na obližnjim školjkarama, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uzorkuje more u zaljevu, piše Jutarnji.hr.


Naime, mrlja od goriva rasula se po cijeloj obali i prešla na drugu stranu zaljeva te zahvatila pitoresknu uvalu Blaz i raširila se sve do podno Raklja. Čišćenje tog dijela obale bit će itekako izazovno jer je veći dio terena nedostupan.


Situacija danas u Trgetu nije bila sjajna, a mještani i vlasnici brodica su ogorčeni. Dosad ih ovakva ekološka kriza nikada nije zadesila.


- Ovo je grozno. Pitanje je što će biti s našim plažama. I sami vidite kakva je situacija, razočarani su svi u ovom malom mjestu koje umjesto na more miriše na gorivo. I to drugi dan za redom. Zbog bure u pomoć nije mogao priskočiti brod čistač iz Rijeke - kažu mještani.


Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc istaknula je da će čišćenje trajati dosta dugo, sigurno 20-ak i više dana.


- Trenutno je završena polusanacija plaža u Trgetu, a sada nam predstoji pranje stijena pod tlakom zato što ovdje ne možemo koristiti Hemijska sredstva jer su školjkare u blizini. Postavljena je brana na ušću rijeke Raše kao preventiva, iako onečišćenje nije došlo do gore. Sljedeći potez je da se ide na područje Općine Barban i Marčana s druge strane Raškog zaljeva gdje će se isto postaviti upijajuće brane. More više nije toliko onečišćeno, koliko je sada onečišćena obala - kazala je kapetanica.


Što se tiče samog broda koji je onečistio zaljev, kaže da je brod zadržan te da će se sankcije za brod znati najkasnije u ponedjeljak.


- Policija će odraditi svoje očevide, a mi ćemo tijekom sutrašnjeg dana vjerojatno ići u postupanje protiv zapovjednika. Još ne mogu tačno reći na koji način jer slažemo činjenice i još uvijek traju istražne radnje. Brod sigurno neće isploviti mirno, a šta će kasnije biti ovisi o institucijama koje će postupati protiv broda - istaknula je Brenko Škerjanc. Na pitanje kako je moguće da se tankanje broda vršilo bez zaštitnih brana unutar zaljeva, kapetanica je rekla da ne zna je li u ovom slučaju propisano postavljanje brana ili nije.


S druge strane, ravnateljica Lučke uprave Rabac, Antonela Mohorović Kožuh, koja tvrdi da luka Bršica, gdje se sporni brod nalazi, nije pod njihovom ingerencijom, kaže da po propisima niti jedno tankanje ne bi smjelo biti bez zaštitnih brana.


Čelni čovjek Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac situaciju opisuje dosta dramatičnom. 


- Vjerojatno je izravna šteta više milijuna eura, a onu indirektnu je teško procijeniti. A platit će onaj tko je skrivio štetu i na tome ćemo inzistirati. Neće se moći koristiti plaže, to je sigurno. A svi su ponudili pomoć, čak i oni izvan sustava. Očekujemo da ćemo u roku od dva-tri dana situaciju učiniti boljom, iako neće tako skoro biti povoljna, ali barem nema više novog ugrožavanja. Što se tiče pedoćera, veterinarska inspekcija je izašla na teren i uzorkovala hranu pa ćemo već danas ili sutra ujutro znati rezultate. Oni do tada ne smiju stavljati hranu u promet - kazao je Kozlevac.


Dodao je da niko ne smije uploviti niti isploviti dok se brodice ne očiste.

 

Fotografije sa lica mjesta pogledajte OVDJE.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

***************************

Gledajte bonus video!

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook