Narodno pozorište Sarajevo

60. jubilarno izvođenje predstave 'Hasanaginica': Besplatan ulaz za građane

Kultura19.06.18, 11:02h

60. jubilarno izvođenje predstave 'Hasanaginica': Besplatan ulaz za građane
U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava počinje u 19:30 sati

 

Hasanaginica je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić,  kompozitor je bio Asim Horozić, režiju je potpisao Sulejman Kupusović. Opera „Hasanaginica“ će u srijedu, 20. juna izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a koju će besplatno moći pogledati naši građani,  jer im je to omogućilo Adriatic osiguranje,  doživjeti svoje 60. jubilarno izvođenje.  Na sceni ćemo premijerno imati priliku slušati i gledati  Ademu Pljevljak - Krehić i Leonarda Šarića,  koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage.

 

Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

 

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava počinje u 19:30 sati.

 

Nakon ove sjajne izvedbe u Sarajevu u operi „Hasanaginica“ uživat će publika u rodnom gradu kompozitora Horozića,  u Tuzli. Opera će biti izvedena 23. juna  u 19:30 sati, u Bosanskom  kulturnom centru.

 

Nakon  gostovanja u Tuzli , opera „Hasanaginica“ će se naći na prestižnom  regionalnom 66. Festivalu  Ljubljana u Sloveniji  5. jula  2018. godine.

 

Ova gostovanja pomogli su kompanije  Centrotrans i BH pošta. Besplatan ulaz građanima Sarajeva omogućilo je Adriatic osiguranje.

 

Opera Hasanaginica u ovoj godini postala je punoljetna i želimo joj dug život sa novom solističkom postavom.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook