Pranje novca ili kršenje zakona o finansiranju političkih stranaka

Janez Janša vratio 300.000 KM misterioznoj Dijani Đuđić iz Prijedora: 'Platit ćemo kaznu'

Front12.01.18, 09:23h

Janez Janša vratio 300.000 KM misterioznoj Dijani Đuđić iz Prijedora: 'Platit ćemo kaznu'
Mediji u Sloveniji navode da je neuobičajeno da se domaće političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima

 

Slovenačka demokratska stranka, na čijem čelu se nalazi Janez Janša, vratila je 150.000 eura (oko 300.000 KM) koje je uplatila Dijana Đuđić iz Prijedora.


Ovo je Janšina stranka objavila na Twitteru, dodavši kako je ugovor o uzimanju kredita od Đuđićeve, uz kamatu od dva odsto, raskinut, te da će platiti kaznu koja joj bude određena.

 

Ugovorom je bilo predviđeno da Đuđić isplati ukupno 450.000 eura (oko 900.000 KM) u tri rate.

 

Mediji u Sloveniji navode da je neuobičajeno da se domaće političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima.

 

U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

 

Janša je odmah po izbijanju afere izjavio da će novac biti vraćen ukoliko bi se utvrdilo da je kredit u suprotnosti sa zakonom i ako to potvrde nadležne institucije.

 

Đuđićeva navodno ima firmu u malom slovenačkom mjestu Spodnje Hoče, sa oko 2.000 stanovnika. Mediji nagađaju da je poznanica poreskog maga Roka Snežiča, iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao. Međutim, "isplivali" su dokazi da su putovali više puta u BiH, prvi put u aprilu 2017, potom krajem septembra i početkom decembra.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!